Sørafrikanerne er ikke akkurat stolte av utslippene, og nå vil de samarbeide med Norge for å få på plass CO 2-fangst og lagring.
– Sterkt å se
– Dette er sterkt å se. Og det viser at vi umulig vil lykkes i klimakampen uten at vi klarer å fange CO 2 fra denne typen store utslippskilder, sier statsminister Jens Stoltenberg til Aftenposten. Han er på Afrika-tur, og startet sitt besøk med en tur til Secunda-verket, som ligger noen mil vest for Pretoria.
Anlegget er en samling av flere fabrikker som lager petroleumsprodukter fra brunkull. Denne prosessen er svært energikrevende, og fører til ekstreme utslipp av både CO 2 og annen forurensning.
Over 3 mill. tonn mer
Hvert år slipper det Sasol-eide anlegget, som ble bygd på 60-tallet, ut 57 millioner tonn CO 2. Til sammenligning var Norges samlede utslipp 53,5 millioner tonn i 2006.
– Vi skryter ikke akkurat av dette. Men anlegget ble bygget i en tid da ingen tenkte på klimatrusselen. Det ville aldri vært bygget slik i dag, sier direktør Marinus Sieberhagen til Aftenposten.
I går ble han enig med Stoltenberg om å se på muligheten for et samarbeid.
Vanskelig lagring
Stoltenberg sier til avisen at det er satt av penger til klimatiltak i u-land på statsbudsjettet.
– Det kan bli aktuelt å bistå med finansiering og ekspertise på for eksempel geologi for å finne måter å lagre CO 2 som fanges. Store deler av utslippene deres er allerede renset i produksjonsprosessen og kan lett fanges og lagres, sier Stoltenberg.
Både lagring i gassreservoarer og saltformasjoner vurderes som lite egnet, og Sasol jobber nå med å få i gang et pilotprosjekt for å teste lagring dypt nede i kullformasjoner.