MASKINER & UTSTYR

MGF-statistikken: Svakere start på 2020 enn 2019, men koronaeffekten gjenstår

Statistikkene fra Maskingrossisternes Forening for 1. kvartal viser en svakere start på 2020 enn 2019.

Men de andre maskintypene solgte mindre i første kvartal i år, har salget av både anleggs- og asfaltvalser hatt en kraftig framgang.
Men de andre maskintypene solgte mindre i første kvartal i år, har salget av både anleggs- og asfaltvalser hatt en kraftig framgang. Foto: Colourbox
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. apr. 2020 - 13:11

Maskingrossisternes Forening (MGF) har offentliggjort salgsstatistikkene for 1. kvartal for anleggsmaskiner. De viser en svakere start på 2020 enn 2019.

– Vi er inne i en historisk tøff periode for norske virksomheter, men vi venter ikke å se den fulle effekten av lav oljepris og koronaviruset før i statistikken for 2. kvartal, skriver foreningen i en melding.

Foreningen melder at man etter en historisk god start på 2019 opplevde en oppbremsing på totalt antall solgte anleggsmaskiner i 4. kvartal. Denne utviklingen ser ut til å fortsette inn i 2020.

Konsernsjef Jimmy Bengtsson i Veidekke ASA er godt fornøyd med selskapets resultat i tredje kvartal, og ser for seg en stabil aktivitet også videre framover.
Les også

Lavere omsetning, men bedre resultat for Veidekke i tredje kvartal

Forventet vekst - slo bare til for asfaltmaskiner

MGF hadde forventet en svak vekst i inneværende år, før både koronaviruset, svak kronekurs og en oljepris i fritt fall slo til samtidig. Dermed viser 1. kvartal i stedet en nedgang fra 2019 på 11,5 prosent (105 maskiner) og salget endte til slutt på 805 maskiner (mot 910 i 2019).

Nedgangen gjelder alle de største undergruppene som minigravere på belter (ned 28 prosent), gravemaskiner på belter (ned 14,5 prosent) og hjullastere (ned 12,6 prosent). Utstyr knyttet til asfaltarbeid har i lengre tid hatt en fallende kurve, mens vi ser at både gruppen tandem- og asfaltvalser (opp 78,6 prosent) og asfaltutleggere ( opp 420 prosent) gjør sitt sterkeste 1. kvartal de siste fem årene.

Innen segmentet gravemaskiner på belter ser vi en svak vekst i de minste maskinene (under 11 tonn) hvor det er solgt 83 maskiner i år mot 78 i 2019. Den aller største tilbakegangen har vi innen gravemaskiner på 21,1 – 24 tonn med en nedgang på 39 prosent, maskiner på 24,1 – 28 tonn med en nedgang på 49 prosent ,og maskiner på 50,1 – 66 tonn med en nedgang på 74 prosent. For alle disse tre undergruppene er dette de svakeste tallene de siste fem årene.

Faksimilen under viser statistikken for de forskjellige typene anleggsmaskiner siden 2016 og til og med første kvartal i år.

 
<div class="article-media draggable related-article placeholder-box relative" data-neo-tag="relatedArticle"><span class="placeholder-title">Relatert artikkel</span></div>
 
Relatert artikkel

Vanskelig å si hvordan 2020 ender

Statistikken følger fortsatt de gamle fylkesinndelingene og vi ser at det har vært en vekst i 7 av fylkene. Møre og Romsdal ( opp 80 prosent), Sogn og Fjordane ( opp 47 prosent) og Oslo (opp 31 prosent) har hatt størst oppsving, mens den største tilbakegangen har vært i Vest-Agder ( ned 65 prosent), Telemark ( ned 58 prosent) og Vestfold (ned 29 prosent). Til tross for dette ser vi at det fortsatt er Akershus, Rogaland og Oslo som er de fylkene hvor det er registret flest solgte anleggsmaskiner.

MGF skriver at de  synes det vanskelig å gi noen god framskriving av hvordan 2020 blir, men at de forventer en fortsatt nedgang i 2. kvartal.

– Medlemmene melder at de har merket en sterk nedgang i forespørsler, men i liten grad kansellering av allerede bestilte maskiner, skriver foreningen.

Norsk Hydro frykter europeiske tilstander på kraftprisen, som har vært en kraftig nedgang i alumuniumsproduksjonen i EU de siste årene. Hydro har fem metallverk i Norge, her fra verket i Sunndal.
Les også

Høye kraftpriser: – En svært alvorlig trussel for Hydro

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.