Prisen er en anerkjennelse av spesielt gode miljøtiltak og skal stimulere til å bruke miljø som et offensivt virkemiddel i bedriftsutvikling, produktutvikling og markedskommunikasjon.
Det skal deles ut pris i fire kategorier: innovasjon, økodesign, gjenvinning og årets bedrift. I tillegg vurderes det om noen har utmerket seg slik at de fortjener en egen hederspris.
Miljøvernminister Børge Brende skal stå for overrekkelsen 13. mai. Frist for å melde inn kandidater er 15. mars.
Prisen kan deles ut til både private og offentlige virksomheter som har gjennomført konkrete prosjekter/produkter/tiltak som har ført til betydelige miljøforbedringer.
Kategoriene
Innovasjonsprisen skal gis til oppfinnere av ny miljøvennlig teknologi eller annen nyskaping som fører til mindre miljøbelastning. GRIP vil nå det norske innovasjonsmiljøet med denn prisen. Den skal stimulere til innovasjoner innen miljøteknikk samt spre kunnskap om betydningen av og mulighetene ved utvikling og implementering av nye miljøvennlige løsninger. Målet er også at prisen skal stimulere til kontakt og samarbeid mellom fagmiljø, innovatører, foretak, organisasjoner og investorer.
Økodesignprisen skal sette fokus på hvordan strategisk satsing på god, miljøeffektiv og bærekraftig design kan bidra til å løse konkrete miljøproblemer, og samtidig gi bedrifter økt verdiskapning og lønnsomhet. Hovedmålet er å inspirere og stimulere norske designere og produsenter til å inkludere miljøhensyn og samfunnsansvar ved utvikling av nye, eller videreutvikling av eksisterende produkter som allerede finnes på markedet.
Gjenvinningsprisen bedrifter ellerorganisasjoner som har klart å utvikle systemer som forvalter avfall som ressurs.
Bedriftsprisen skal gå til en virksomhet som har brukt miljøutfordringene som en drivkraft til næringsutvikling og dermed styrket sin konkurranseposisjon.
Fritt fram
- Konkurransen er åpen for alle private og offentlige virksomheter. Forutsetningen er at de har gjort en ekstraordinær miljøinnsats innen konkrete prosjekter/produkter/tiltak sier Eva Britt Isager, direktør i GRIP.
Søkeren må kunne vise til at prosjektet/tiltaket har ført til betydelige og dokumenterbare resultater i form av miljøforbedringer, eller det må sannsynliggjøres at prosjektet vil føre til slike resultater i løpet av en gitt periode. Det er gratis å melde seg på og den enkelte virksomheten sender selv inn sin søknad.
Søknadsskjemaer for de ulike kategoriene er lagt ut på www.glassbjornen.no.
Prisutdelingen kombineres med en konferanse om miljø som konkurransefortrinn.
Konferansen sammen med kveldsarrangementet Glassbjørnen utgjør GRIP forum 2004 og er ment som en inspirasjonsdag og et forum for nettverksbygging mellom representanter fra næringslivet, myndigheter og ulike fagmiljøer.