De tre NASA satellittene Deep Impact, Spitzer og MAP er alle gått i sikker-modus, "safe-mode" for å beskyttes mot skader.
- Dett er en tilstand satellitter ofte blir programmert til å sett seg selv i dersom de oppdager at noe er alvorlig galt med kritiske systemer om bord, forklarer Pål Brekke ved Norsk Romsenter.
Satellittene går i en slags dvale og vil vente på at operatørene sjekker ut hva som er galt, løser eventuelle problemer og så starter opp satellittene i normal modus.
De tre satellittene falt ut under den kraftige partikkelskuren sometterfulgte den kraftige solstormen torsdag morgen.
Ekstrem energi
Slike partikkelskurer består av protoner med meget høy hastighet og med så mye energi at de trenger gjennom metallet i satellitter og kan derfor lett skade viktig elektronikk. De samme partiklene er også skadelige for astronauter i rommet.
- Denne partikkeskuren var også litt spesiell da antallet partikler med de mest ekstreme energiene var den høyeste som er målt siden 1989. Disse ble målt helt ned på Jordoverflaten, noe som er relativt sjelden.
Slike "bakke-event" kan føre til problemer med produksjon av mikroelektronikk, opplyser seniorrådgiver Brekke.
Satellittene som ble rammet
Deep Impact
Ble skutt opp 12 januar fra Cape Canaveral. Romsonden er nå på vei til et møte med komet Temple/1 4 juli. Like før møtet med kometen slippes en 370 kg tung del som skal sendes inn i kometen med en fart på 36000 km/t. Dette vil lage et stort krater i kometen som gjør det mulig å studere det indre av kometen.
Spitzer Space Telescope
Ble skutt opp 25 august 2003 og tar bilder og spektra av infrarød stråling fra fjerne objekter i rommet. Det meste av denne strålingen blir blokkert av Jordens atmosfære og kan bare observeres fra rommet.
MAP - Microwave Anisotropy Probe
Ble skutt opp 30 juni 2001og er plassert i Lagrangepunkt nr 2, 4 ganger lengre vekk enn Månen og i retning vekk fra Solen (altså motsatt av SOHO som ligger i L1).
Satellitten gir oss med unik nøyaktighet Universets alder, tidligere historie og fremtidige skjebne.