ASFALT

NCC kalkulerer CO2-utslipp fra asfaltprosjektene

NCC Industry har utviklet en CO2-kalkulator som beregner den faktiske CO2-besparelsen ved å benytte NCC Green Asphalt i asfaltprosjektene. Dermed kan kunden presenteres et CO2-regnskap for asfaltprosjektene NCC gjennomfører.

NCC har utviklet en egen utslippskalkulator for asfalt.
NCC har utviklet en egen utslippskalkulator for asfalt. Foto: NCC
2. apr. 2020 - 10:01

Metoden CO2-kalkulatoren bygger på er en rekke faktorer i asfaltproduksjonen: Hvilket asfaltverk som velges, hvor mye gjenbruksasfalt som benyttes, produksjonstemperatur og hvilken brenseltype som blir brukt. Dataene fra produksjonen sammenlignes videre med en tradisjonell asfaltproduksjon.

NCC har tilbudt markedet i Norden lavtemperaturasfalt (LTA) og den patenterte produksjonsmåten NCC Green Asphalt i en årrekke. Med det nyutviklede CO2-regnskapet tar NCC asfaltproduksjonen et skritt videre ved at produksjonsmetoden og asfaltproduktet nå integreres i større grad enn tidligere, skriver NCC i en pressemelding.

Lavtemperaturasfalt, i kombinasjon med gjenbruksasfalt, grønn strøm, trepellets og moderne asfaltfabrikker bidrar til at produksjonsmetoden NCC Green Asphalt blir markedets mest bærekraftige asfaltløsning.

– Vi har i NCC jobbet med å utvikle gode og bærekraftige asfaltløsninger i lang tid. Når vi nå presenterer en CO2-kalulator og et CO2-regnskap for asfaltprosjektene vi gjennomfører, mener jeg at vi bidrar til å drive utviklingen et viktig skritt videre. Vi stiller krav til oss selv og bidrar til at våre kunder får dokumentert sine CO2-utslipp på en svær god måte, sier direktør i NCC Industry, Joar Caspersen, i meldingen.

NCC har asfaltvirksomhet i alle de nordiske landene og CO2-kalkulator og CO2-regnskap for asfaltprosjektene blir i disse dager lansert i alle land.

Forutsetninger:
NCC Industry baserer utregningen på NCC Green Asphalt sammenlignet med den tradisjonelle måten å produsere asfalttypen AGB 11 160/220.

Tradisjonell produksjonsmetode:

  • Asfalten varmes opp med LFO
  • Jomfruelig steinmaterialer
  • 170⁰ C produksjonstemperatur
  • Amin som vedheft

Beregningen gjøres med en livssyklusanalyse (LCA) og omfatter utslipp fra begynnelse til slutt.

Beregningen er gjort i henhold til standarden EN 15804:2012+A2:2019.

 

Når forskerne er på tokt i Oslofjorden, tar de mange ulike prøver, blant annet vannprøver. Denne viser brunt vann i fjorden, som betyr at det er mye oppløst organisk materiale, forklarer Jesper Nilsen Negård (t.v.) og Simon Hasselø Kline.
Les også

Tester om fiskebæsj kan fungere som en enorm karbonpumpe

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.