MARITIM

Norge gir én milliard til fiskeriforvaltningsprogram

Norge går inn med 1 milliard kroner for å finansiere driften av det FN-styrte fiskeri- og havforvaltningsprogrammet EAF-Nansen de neste fem årene.

EAF-Nansenprogrammet skal bidra til å hjelpe utviklingsland med fiskeriforvaltning.
EAF-Nansenprogrammet skal bidra til å hjelpe utviklingsland med fiskeriforvaltning. Foto: NTB
10. des. 2023 - 09:47

– Store deler av verdens befolkning lever ved og av havet. For at det skal fortsette slik må vi forvalte det marine miljøet og livet i havet på en bærekraftig måte, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

– Nansenprogrammet spiller en viktig rolle i innsamling og deling av kunnskap om havet, og det er viktig for å bekjempe klimaendringer og sørge for matsikkerhet også til framtidige generasjoner, fortsetter hun.

EAF-Nansenprogrammet er et samarbeid mellom FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), Norad og Havforskningsinstituttet. Det skal styrke hav- og fiskeriforvaltningen, særlig i Afrika og Bengalbukta, og har drevet siden 1975.

Intensiverer innsatsen

Statsminister Jonas Gahr Støre.
Les også

Norge gir milliarder til mer luftvern i Ukraina

Til sammen har programmet gjennom tidene samarbeidet med 58 land. Norge og FAO er nå enige om finansiering av den nye fasen i programmet, noe som ble kunngjort på «matdagen» for FNs klimatoppmøte Cop28.

Fra 2024 til 2028 skal EAF-Nansenprogrammet «intensivere innsatsen for å styrke mat- og næringssikkerhet i de 32 partnerlandene, med mer fokus på styrket fiskeriforvaltning for å møte klimaendringenes ringvirkninger,» heter det.

Overvåker havet

Blant måtene programmet jobber på er overvåking av utbredelse og biologisk mangfold i havet gjennom forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen. Slik kan fiskeriforvaltningen i ulike land få data og verktøy til å motvirke risiko ved klimaendringene og dermed styrke matsikkerheten.

I pressemeldingen legges det til at programmets aktiviteter vil bidra til at man kan nå FNs bærekraftmål og målene for Blå transformasjon, som er FAOs visjon for fiskerinæringen.

Ansatte i Kystvakten er bekymret for rekrutteringen. De mener pensjons- og lønnsvilkårene ikke er konkurransedyktige og melder at det går ut over stemningen på jobb. Torgeir Tangedal, tillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon i Kystvakten, og Hanne Haug, logistikk- og materialbefal på KV Svalbard.
Les også

Kystvakten-ansatte slår alarm: – Bør finne seg noe annet å gjøre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.