KLIMA

Norske miljøvernere kritiserer trege forhandlinger – kastet ut av klimatoppmøtet

En stor gruppe med miljøvernere, representanter for urfolk og observatører fra sivilsamfunnet er kastet ut av klimatoppmøtet i Madrid

Representanter for urfolk, miljøorganisasjoner og andre observatører er kastet ut av FNs klimatoppmøte.
Representanter for urfolk, miljøorganisasjoner og andre observatører er kastet ut av FNs klimatoppmøte. Foto: Friends of the Earth
11. des. 2019 - 21:24

Madrid: Det var etter en fredelig demonstrasjon onsdag kveld en stor gruppe med observatører ble kastet ut av FNs klimamøte som nå pågår i Madrid. Silje Lundberg, som er leder for Norges Naturvernforbund, sier utkastelsen er uholdbar.

– Dette er del av en trend der gapet mellom statsråder og folkene de representerer blir større og større. I Madrid har det vært flere hundre tusen mennesker som har demonstrert for klimaet. Men inne i forhandlingene blir ikke stemmene våre hørt, sier hun 

– Veldig uvanlig

Til sammen er over hundre observatører kastet ut. Av de norske er det ungdommer fra Natur og Ungdom, Spire, og KFUK-KFUM som er kastet ut. Blant dem som nå er utestengt fra forhandlingene er klimarådgiver Aled Dilwyn Fisher i Naturvernforbundet.

Vis mer

– Vi valgte å demonstrere fordi forhandlingene går så sakte. Folk som har fulgt klimaforhandlingene i 12–15 år har aldri vært med på noe liknende, sier Fisher til Teknisk Ukeblad (TU).

– I Paris ble verdens ledere enige om en klimaavtale, men nå forsvinner alle ambisjonene i små detaljer. Fortsetter det slik blir det ikke noe igjen av avtalen, sier han.

Sivilsamfunnet har alltid hatt en viktig plass under FNs mange klimatoppmøter. De distribuerer egne nyhetsbrev, leverer informasjon til verden utenfor og har møter med de ulike lands forhandlingsdelegasjoner.

At mange av dem nå kastes ut representerer et brudd med tidligere praksis, mener Naturvernforbundet.

– Vi håper vi slipper inn igjen, men det er ikke sikkert. Dette forhandles det nå om mellom sivilsamfunnet og FNs klimasekretariat, sier Fisher til TU.

– Noen land ødelegger

Under klimatoppmøtet i Madrid diskuteres blant annet reglene for et framtidig, globalt kvotemarked. Representanter for den store internasjonale organisasjonen Friends of the Earth (FoE) mener enkelte land nå blokkerer prosessen, og har interesse av å holde sivilsamfunnet ute:

– Det virker som enkelte land deltar her i Madrid bare for å ødelegge forhandlingene. De vil ha smutthull i systemet, dobbelteling av utslipp og skape et system som gjør det mulig å fortsette å forurense, sier Kwami Kpondso, fra afrikanske Togo.

Leder i Norges Naturvernforbund, Silje Lundberg, reagerer på at miljøorganisasjoner kastes ut av toppmøtet <i>Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</i>
Leder i Norges Naturvernforbund, Silje Lundberg, reagerer på at miljøorganisasjoner kastes ut av toppmøtet Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forhandlingene i Madrid skal etter planen avsluttes fredag. Det er fortsatt uvisst om landene klager å bli enige om et felles regelverk for internasjonal kvotehandel.

Som TU tidligere har skrevet diskuterer man blant annet overføring av flere milliarder ubrukte klimakvoter, som nå står ubrukte på FNs konto.

EU skjerper krav til utslipp fra skip som seiler mellom EU/EØS-havner. Skip over 5000 bruttonn omfattes både av kvoter og FuelEU Maritime som betyr gradvis skjerpede krav til drivstoff og CO2-intensitet.
Les også

EU tvinger fram utslippskutt fra skip

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.