HELSE

Norske Vaccibody får ny milliardkontrakt med amerikansk biotek-gigant

Kontrakten med Regeneron kan bli verdt over åtte milliarder.

For 15 år siden påbegynte Agnete Fredriksen forskningen på det som nå er blitt milliardindustri.
For 15 år siden påbegynte Agnete Fredriksen forskningen på det som nå er blitt milliardindustri. Foto: Sverre Chr. Jarild
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
23. nov. 2021 - 12:30

I dag offentliggjør Vaccibody en lisens- og samarbeidsavtale med det amerikanske legemiddelkonsernet Regeneron for å utvikle nye vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer. Avtalen dekker fem forskningsprogrammer og har en samlet, potensiell verdi på 8,2 milliarder kroner (925 millioner dollar), i tillegg til trinnvise royalty-betalinger knyttet til salg.

– Det er ganske standard for denne typen lisensavtaler at man får en utbetaling ved inngåelse av avtalen og milepælsbetalinger for produktene som utvikles sammen etter hvert som de beveger seg gjennom klinikk og til markedet. I tillegg er det jo viktig at vi vil få en andel av fremtidig salg av produktene. Så jo flere av produktene som blir vellykkete, desto mer vil vi få i fremtiden, forklarer Agnete Fredriksen, forskningssjef og en av grunnleggerne av Vaccibody. 

Målrettede vaksiner

Regeneron er et selskap som utvikler medisiner mot alvorlige sykdommer, og ni av selskapets legemidler har oppnådd godkjennelse i USA. Selskapet har over 9100 ansatte og er notert på Nasdaq med en markedsverdi på 69 milliarder dollar.

Nå har også de kastet seg over Agnete B. Fredriksen og hennes anerkjente forskningsresultater, som er utviklet over mange år. Fredriksen startet det hele i et laboratorium i Oslo på 2000-tallet, og i i 2007 kom doktorgraden som skulle sette norsk bioteknologi på verdenskartet. Året etter fikk Fredriksen H.M. Kongens gullmedalje for doktorgraden.

Kort fortalt hadde hun utviklet en DNA-teknologi som gjør at virkestoffer blir dirigert direkte til de cellene i kroppen som er best egnet til å sette i gang en immunrespons. Dermed kan man redusere mengden av virkestoffene, men likevel få raskere resultater.

– Det er fantastisk at vi har utviklet en metode som målstyrer vaksinene til optimale celler i kroppen for å lage mer effektive vaksiner som nå også anerkjennes som en foretrukken vaksineplattform for den tredje amerikanske partner, skriver Fredriksen i en e-post til TU.

Norsk koronavaksine?

De første produktkandidatene til Vaccibody var skreddersydde kreftvaksiner for forstadier av livmorhalskreft og blant annet føflekkreft, lungekreft og hode- og halskreft. Metoden, som beskrives som en modulær vaksineteknologiplattform, har gitt lovende resultater også for utvikling av to norske koronavaksiner ved henholdsvis Haukeland universitetssykehus og Oslo universitetssykehus.

Gründer og direktør Agnete Fredriksen i Nykode Therapeutics har klare meninger om hva som skal til for å lykkes med gründerskap innen bioteknologi.
Les også

Ny norsk gründer-boom: Flere verdsatt til over en milliard dollar

Til dette inngikk selskapet tidligere i år en avtale med Adaptive Biotechnologies, også det var en avtale verdt milliarder. I oktober i fjor inngikk Vaccibody en avtale med Genentech om utvikling av flere kreftmedikamenter. Denne avtalen hadde en verdi på eller 6,7 milliarder kroner (715 millioner dollar). 

Avtalen innebar at Genentech kjøpte rettighetene til å videreutvikle Vaccibodys patenterte DNA-baserte, persontilpassede kreftvaksiner. På kontrakttidspunktet ble det norske gründerselskapet verdsatt til 17,5 milliarder kroner. Etter dagens avtale med Regeneron er verdien i ferd med å passere 19 milliarder.

Den siste tids lukrative kontrakter vil naturligvis føre til nyansettelser. Ved inngangen til 2021 var Vaccibody rundt 50 ansatte, når har de skaffet seg større lokaler i hovedstaden.

– Vi har doblet antall ansatte de siste år, nylig flyttet inn i nye lokaler i Forskningsparken og er snart klar til å flytte inn i en ny stor lab der. Den nye avtalen vil bare styrke vår posisjon og fremtid, og vi har mange spennende planer fremover, røper Fredriksen.

Freyr spådde at det skulle skape 1500 jobber i Mo i Rana. Nå skal produksjonshallen Giga Artic og pilotfabrikken i forgrunnen selges til høystbydende.
Les også

Kinesere blir største Freyr-eiere

Skifter navn til Nykode Therapeutics

Vaccibody vurderer nå å endre navn til Nykode Therapeutics, inspirert av de norske røttene og koblinger til plattformens modularitet, fremkommer det av en pressemelding om samarbeidet med Regeneron.

I samtale med byrået som sendte ut meldingen, får vi inntrykk av at navneskiftet er vedtatt og ikke bare på planleggingsstadiet. Undertegnede blir raskt korrigert når jeg bruker norsk uttale på første ledd i det nye navnet, som visstnok skal uttales mer som «newcode».

Nykode har norsk stavemåte og «spiller på teknologiens potensial for å generere nye koder og dermed skape innovative terapier for pasienter,» heter det i meldingen.

Bildet viser en arbeider som transporterer salt og som skal bearbeides på et litiumkarbonat-anlegg på saltsletten Uyuni i Bolivia.
Les også

Kina bygger litiumanlegg i Bolivia

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.