Statoil er tiltalt for 19 brudd på vannforskriftene i den canadiske provinsen Alberta. Torsdag blir det holdt et nytt saksforberedende møte om skyldspørsmålet.
– Statoil må erklære om de aksepterer tiltalen eller ikke, sier Arild Skedsmo, leder av klima- og energiavdelingen i World Wildlife Fund (WWF).
Les også: Statoil Canada anklaget for lovbrudd
Feil vannkilde
Det er i forbindelse med oljesandprosjektet sør for Fort McMurray at Statoil er tiltalt av myndighetene i provinsen Alberta, skriver Stavanger Aftenblad.
Tiltalen dreier seg om at Statoil i 2008 og 2009 tok overflatevann fra kilder for å lage veier av is for å gi tilgang til boring i forbindelse med prosjektet. Selskapet har tillatelse til å bruke grunnvannet, men ikke til å ta vann fra innsjøer, elver og bekker.
Statoil er også tiltalt for å ha gitt misledende informasjon til myndighetene i Alberta i forbindelse med bruk av vannet.
Les også: En million oljesand-fat
Ikke videre
Statoil vil være representert på rettsmøtet i Alberta med en advokat.
– Dette er et nytt saksforberedende møte. Ingen formelle skritt har blitt tatt siden april, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen til Stavanger Aftenblad.
Partene møttes første gangen i retten 6. april i år.
Les også: Statoil risikerer gigantbot
Behandlet tre ganger
Dersom Statoil blir kjent skyldig, kan selskapet ifølge canadiske medier risikere en bot på opp til 11 millioner canadiske dollar, som er rundt 60 millioner kroner.
Statoils oljesandprosjekt i Canada er svært omstridt, og både Greenpeace og WWF har gått i bresjen for å få stanset prosjektet.
– Det enorme vannsluket som går med i tjæresandutvinningen, har enorme konsekvenser for økosystemer og naturen, har WWF tidligere uttalt.
Statoils generalforsamling har behandlet saken tre ganger, men har samtlige ganger avvist å trekke selskapet ut av prosjektet.