VANN OG AVLØP

Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann

Skal finne ut hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge.

Vanntanker er plassert rundt på Askøy der folk som er tilknyttet Kleppe vannverk, kan tappe vann.
Vanntanker er plassert rundt på Askøy der folk som er tilknyttet Kleppe vannverk, kan tappe vann. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix
14. juni 2019 - 07:38

Folkehelseinstituttet (FHI) skal i en ny studie finne ut hvor mange som blir syke av drikkevannet i Norge.

– Vi tror det er mange små utbrudd som ikke oppdages, og at det er spredte enkelttilfeller av diarésykdom som skyldes drikkevannet som vi ikke fanger opp, sier Camilla Svendsen, forsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

8.700 nordmenn skal delta i studien. Den er planlagt ferdig til neste år.

125.000 i året

Studien er en landsdekkende spørreundersøkelse, hvor selvrapportert diaré og/eller oppkast og konsum av drikkevann over en 12-måneders periode skal kartlegges, ifølge FHI.

En lignende studie har blitt gjort i Sverige, hvor de så på hvor mange som blir syke av drikkevannet i én kommune, ifølge Svendsen. Der fant de at hver person i gjennomsnitt blir syk hvert førtiende år.

– Vi vet ikke om disse resultatene er representative for Norge, men hvis vi bruker tallene fra den svenske undersøkelsen på den norske befolkningen, vil vi få at det er 125.000 personer som blir syke av drikkevannet årlig, sier forskeren.

Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy. Tirsdag ble det bekreftet funn av Campylobacter i drikkevannet, som kan gi mage- og tarminfeksjon. Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.