Det er Rambøll som er rådgiver for Nye Veier på den 25 kilometer lange strekningen som skal bygges. Dette blir et av Norges første veiprosjektet hvor sertifiseringssystemet for bærekraft, Ceequal, skal brukes, forteller Rambøll på sine nettsider.
– Det er liten tvil om at store anleggsprosjekter påvirker miljøet i betydelig grad. Derfor vil det ha stor effekt om vi kan benytte et standardisert verktøy for å redusere negative påvirkninger, og i tillegg stimulere til å skape nye verdier i området, sier miljørådgiver Lise Støver, som er såkalt Ceequal-assessor på E6-prosjektet.
Rambøll ønsker å være tidlig på ballen med å få håndfast erfaring med systemet, som baserer seg på å finne gode løsninger for både samfunnet, miljøet og økonomien. Nå er samhandlingsfasen for veiprosjektet igangsatt, mens selve anleggsarbeidet ikke kommer i gang før til senhøsten.
Historisk investering i Sjøforsvaret: Designet på Norges nye ubåter er straks klart
Får identifisert miljøhensyn
Tidligere har man ikke hatt et standardisert verktøy for å måle bærekraft og miljøpåvirkning i veiprosjekter i Norge. Imidlertid har Nye Veier gjort det klart at Ceequal nå blir et krav på alle deres prosjekter i fremtiden.
– Mye av miljølovverket i Norge er bra, så det å få systematisert arbeidet vårt med et verktøy som Ceequal, hever kvaliteten ved at vi får dokumentert hva vi ivaretar, sier Anne-Lise Bratsberg, rådgiver for ytre miljø i Nye Veier.
Hun forventer at systemet vil bidra til å få identifisert miljøhensyn så tidlig som mulig slik at man kan ta de store grepene allerede i planleggingsfasen. Det gir også potensiale for store økonomiske besparelser.
Fikk 50 millioner – vet ikke hvordan de skal bruke pengene
Skal infiltrere alle operasjoner og avgjørelser
Miljørådgiver Lise Støver i Rambøll, forteller at Ceequal skal infiltrere alle operasjoner i veiprosjektet, og at det blant annet vil medføre bruk av mest mulig lokale ressurser, både når det gjelder valg av materialer men også arbeidskraft for å gi merverdi til lokalsamfunnet.
– Redusert transport gir lavere CO2-utslipp, og økonomiske besparelser ved lavere energibruk. Derfor ser vi på hvordan folk i prosjektet forflytter seg, og har allerede laget en plan for å samkjøre eller ta toget når vi kan.
– Ceequal er på full fart inn i Norge ikke bare på vei, men på alle typer anleggsprosjekter som jernbane, broer, landskapsarkitektur og parkanlegg, sier miljørådgiver Lise Støver i Rambøll.
Hun mener at styringssystemet gir større forutsigbarhet, og gjør det enklere å sammenligne kontrakter og kvalitet i prosjektene.
Bygger ny E6 ved Norges nest største sølvgruve