INDUSTRI

OD-spark til Statoil

Advarer mot investeringskutt.

Oljedirektør Bente Nyland gir et spark til oljeselskapene, ikke minst Statoil, som kutter investeringer på norsk sokkel for å gi aksjonærene økt utbytte.
Oljedirektør Bente Nyland gir et spark til oljeselskapene, ikke minst Statoil, som kutter investeringer på norsk sokkel for å gi aksjonærene økt utbytte. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
11. feb. 2014 - 13:41

STAVANGER: Kostnader, kostnader og kostnader. Det er gjennomgangstemaet på Offshore Strategikonferansen til Norsk Industri i Stavanger.

Oljedirektør Bente Nyland advarer bransjen mot å se seg blind på kostnadskutt.

– Man må ikke kutte i framtidige investeringer for å kunne gi aksjonærene kortsiktig utbytte, sa hun foran nær 400 deltakere og fikk flere bifallende nikk i salen.

Les også: Statoil vil kutte 30 milliarder i investeringene

Sikter på flere

Etter innlegget, spurte Teknisk Ukeblad om det var et spark på leggen til Statoil-sjef Helge Lund som nylig har annonsert store kutt i selskapets investeringer.

– Det var et spark til alle som tenker kortsiktig. Vi må tenke forvaltning av ressursene over lang tid og hva som er best for samfunnet, ikke bare eieres ønske om mest mulig utbytte nå, sier Nyland til TU.

Hun peker tilbake i historien:

– Gullfaks var ikke lønnsomt med en gang. Tenk bare på hvilke ressurser feltet har generert. I en verden der eierne vil ha kortsiktig profitt, må vi i OD se på hva som er best for samfunnet over tid og balansere motsetningene, sier Nyland.

Les også: Kjøpte Recs nedlagte fabrikk til spottpris

De gamle er eldst

Under foredraget la hun vekt på at kostnadene må ned og utvinningsgraden fra eksisterende felt må opp.  

Hun påpekte at lokomotivet i norsk oljeproduksjon er Nordsjøen. Det er 78 felt i produksjon, derav 60 i Nordsjøen, 17 i Norskehavet og ett i Barentshavet.

Det er i de modne områdene det er gjort størst funn og det fortsatt finnes store reserver.

Les også: Industrien frykter nedbemanninger etter innstramminger i oljeselskapene

Stans i avtrapping

Oppfordringen gikk til oljeselskapene om å fokusere forskning og innovasjon på felt i drift – få ut mer av gamle felt og knytte små funn til eksisterende infrastruktur. Det må til for at avtrapningen i norsk oljeproduksjon ikke skal gå altfor fort, og kanskje stanses.

– Det er mer ressurser å hente i modne områder, men marginene er lave så kostnadene må ned. Utnyttelse av eksisterende infrastruktur og ny teknologi for å øke utvinningsgraden fra hvert felt er viktig, sa Nyland.

Hun mener også at det må bygges nye installasjoner på noen felt, deriblant Snorre, slik at de får økt ressurser på størrelse med Goliat-funnet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: NITO frykter at Statoil-kutt rammer leverandører

Må jobbe bedre

Hun pekte igjen på oljeselskapene og mente de måtte gjøre bedre jobb på flere felt: Samordning seg imellom, bedre planlegging og preengineering før de setter i gang bygging. De må også være mer dristig i å prøve ut ny teknologi.

– Det må være mer fokus på FoU og ta i bruk tekniske innovasjoner, sa Nyland.

Les også: Slik fungerer batteriet som endret verden

Gass og brems

Hun var også bekymret for kompetansen. Det synet ble delt av Jan Skogseth, adm.dir. i Aibel og styreleder i Norsk Industri Olje & Gass.

Han var bekymret over signalene fra oljeselskapene med full brems eller i hvert fall sakte fart i investeringene.

– Det verste for oss er når det er full stopp i investeringer og modifikasjoner. Vi må nedbemanne og mister viktig kompetanse når det igjen skal gis full gass, sa Skogseth.

Les også: Optimarin er en av Europas hurtigst voksende teknologibedrifter

TFO og 23. runde

Statssekretær Kåre Fostervold i Olje- og energidepartementet lovet at regjeringen skulle sørge for at det er nok felt og områder tilgjengelig for leting nå. Det tar lang tid før det er snakk om utbygging, derfor er det viktig å legge grunnlaget nå med mange tildelinger i 23. konsesjonsrunde.

– Skal næringen videreutvikle teknologi og innovative løsninger, trenger industrien felt som skal bygges ut, sa Fostervold som også øker enda mer fokus på oljerelatert forskning.

– Det er mye mer å hente ut av felt i drift, men det krever ny teknologi. Vi vil rette mer av den statlig finansierte forskning mot petroleum, sa han.

Les også: – Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

Dialog og dokumentasjon

I fjor forsvant de fleste nybyggingsoppdrag til Asia. Det vil regjeringen prøve å forhindre. Fostervold vil derfor ha bedre samarbeid mellom oljeselskap og leverandørindustrien og foreslo at staten skulle være med og legge til rette for dialog.

Han mente også at dokumentasjonskrav betyr unødvendig mye byråkrati og spiser opp dyrebare arbeidstimer for ingeniører og fagarbeidere. Høyere grad av standardisering og bruk av standard kontrakter ble etterlyst.

Les også: Det norske-sjefen følte seg sabotert av egne ingeniører

Hallingkast og olje

Adm.dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri – tidligere statssekretær ifra arbeiderpartiet, hyllet den nye regjeringen for sin økte satsing på petroleumsrettet forskning.

– Den nye regjeringen legger om fra forskning på hallingkast og felespill til næringsrettet forskning. Det er grenser for hvor mye vi skal forske på middelalderen. Skal vi få ned kostnader, må innovasjonstakten være raskere enn kostnadsveksten, sa Lier-Hansen.

Les også:

Ubemannede plattformer skal konkurrere med subsea

Melder om kaos på Goliat

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.