OLJE OG GASS

Oljeminister Søviknes om Excel-blemmen: – Det skjedde under de rødgrønne

Vil ikke svare på om han synes det er pinlig.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.h) i debatt med MDGs Per Espen Stoknes.
Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.h) i debatt med MDGs Per Espen Stoknes. Bilde: Ina Steen Andersen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. sep. 2017 - 15:43

Olje- og energiminister Terje Søviknes synes det er beklagelig at regnefeil fra Oljedirektoratet i forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst, ikke ble oppdaget og at tallet for potensiell inntjening ble dobbelt så høyt som de egentlige tallene.

Men han kommer ikke til å gjøre noe videre med saken.

Det kom fram i en debatt mellom Søviknes og Miljøpartiet de grønnes andrekandidat i Oslo, Per Espen Stoknes. Debatten fant sted i Fremskrittspartiets valgbod i Karl Johans gate fredag ettermiddag.

 – Aldri kjekt

Bakgrunnen for saken er – som Teknisk Ukeblad meldte fredag morgen – at en regnefeil på over 130 milliarder kroner fant sted etter en Excel-blemme i Oljedirektoratet.

Feilen fulgte med til Olje- og energidepartementet som benyttet det feilkalkulerte tallet i konsekvensutredningen for åpningen av Barentshavet sørøst.

Regnefeilen fra norske oljemyndigheter ble brukt som grunnlag i konsekvensutredningen i forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst. I denne rekonstruksjonen ser man at tallet som egentlig skulle vært oppført som «sum», er oppført i kolonnen for 2050.. <i>Foto:  Infogram</i>
Regnefeilen fra norske oljemyndigheter ble brukt som grunnlag i konsekvensutredningen i forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst. I denne rekonstruksjonen ser man at tallet som egentlig skulle vært oppført som «sum», er oppført i kolonnen for 2050.. Foto:  Infogram

Årsaken til tallblemmen var at totaltallet for produksjon av olje fra det aktuelle området ble satt inn i feil Excel-kolonne: I stedet for i kolonnen for sum, ble tallet plassert i kolonnen for produksjon og bruttoinntekt i 2050. Det førte til en fordobling av estimatene.

Stoknes konfronterte flere ganger i løpet av debatten Søviknes om tallblemmen.

Da svarte Søviknes blant annet at han ikke ville gjøre om på noe nå.

– Denne regjeringen har bygget videre på åpningsmeldingen fra den rødgrønne regjeringen. Det grunnlaget som ligger fra den gang er det ingen grunn til å gjøre om på nå.

Til Teknisk Ukeblad forteller Søviknes at han synes feilen ikke var «kjekk».

– Det er jo aldri kjekt når det blir oppdaget regnefeil. Så må man se litt på hva dette er. Det er i konsenvensutredningen at det er gjort en summeringsfeil, der sumtallet er tatt med i det endelige tallet. Det er viktig å påpeke at stortinget har fått en åpningsmelding der man har brukt tallene som skal brukes.

– Skjedde under Borten Moe

– Men i åpningsmeldingen refereres det til konsekvensutredningen en rekke ganger. Er det ikke da problematisk at det i sammendraget av konsekvensutredningen kommer et tall som er så dundrende feil som dette?

– Dundrende feil kan jo diskuteres da.

– Det er jo 130 milliarder kroner.

– Ja, det er en feil og det er beklagelig. Det skjedde under den rødgrønne regjeringen med Ola Borten Moe og Oljedirektoratet som har sammenfattet dette. Det som er viktig er at dette er bruttotallet for det lave anslaget. Det skulle vært hundreognoenogtredve milliarder. Så ble det det dobbelt. I tillegg har du det høye estimatet. Så kan man diskutere hvor stor betydning dette har. Man har hatt en god og grundig runde i stortinget gjennom behandlingen av åpningsmeldingen. Det er det brede flertallet som ble etablert der vi har lagt til grunn og kjørt 23. konsesjonsrunde i denne perioden.

– Men det vises jo til konsekvensutredningen.

– Ja, den er en del av grunnlaget.

– Hvor viktig synes du en konsekvensutredning er?

– Konsekvensutredningen er ett av grunnlagsdokumentene som skal gå inn i en åpningsmelding når man skal ta stilling til om et område skal åpnes eller ikke.

– Så det er et viktig dokument for politikerne?

– Selvfølgelig er det et viktig dokument. Men denne feilen her kan man isolert sett være enig eller uenig i betydningen av. Jeg sier ikke at det er uvesentlig, det skulle ikke skjedd. Det har vært en regnefeil som Oljedirektoratet har kommentert og det skjedde under den rødgrønne regjeringen.

– Synes du det er en pinlig feil?

– Jeg synes jo aldri det er kjekt når...

– Synes du det er en pinlig feil?

– Jeg vil ikke svare på det. Det jeg svarer på er at det aldri er kjekt når det oppdages i ettertid at det er gjort regnefeil i et Excel-ark. Det skal ikke skje, men har altså skjedd.

– Ingen konsekvenser

Det har kommet til dels sterke reaksjoner etter at tallblemmen ble kjent. Blant annet vil MDG forberede en sak til stortingets kontrollkomité umiddelbart etter valget.

Dagens leder av kontrollkomiteen, Arbeiderpartiets Martin Kolberg har også uttalt via sitt apparat at det absolutt kan være mulig at dette er en sak for komiteen. Men det blir i så fall etter valget når en ny komité skal på plass.

Oljedirektoratet erkjente feilen som ble gjort, men mente at det ikke ville ha noen konsekvenser for beregningene som ble gjort.

– I teksten til konsekvensutredningen er feil bruttoinntekt for lavt scenario oppgitt. Dette har imidlertid ingen konsekvenser for verdiberegningene. Her er nettotall benyttet, skrev Oljedirektoratets informasjonsavdeling til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.