Torsdag 16. mai ble det kjent at Statsbygg ikke får tillatelse til å rive hele Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo.
Rivingen av Y-blokka er svært omstridt, og stadig flere miljøer slutter seg til opprop for å bevare bygget, der den ene gavlen er utsmykket av kunstnerne Pablo Picasso og Carl Nesjar.
I reguleringsplanen for det nye regjeringsbygget, er imidlertid Y-blokka vedtatt revet.
Nå har Plan- og bygningsetaten avvist rivesøknaden fra Statsbygg. Det vil si at man har godkjent riving av nordre del av Y-blokka, men krever en klimagassberegning av de to alternativene, bevaring kontra riving, før de vil godkjenne riving av resten av bygget.
Plan- og bygningsetaten gir kun rivetillatelse til halve Y-blokka. Statsbygg mener det er risikosport
Støttes av Riksantikvaren
Tiltaket som er godkjent av Plan-og bygningsetaten har mye til felles med forslaget om en C-formet blokk, kalt C-blokka, som Riksantikvaren foreslo i 2016. Riksantikvaren er ikke uventet tilhenger av forslaget fra Plan- og bygningsetaten, der nordre del av Y-blokka rives, men resten får stå.
– Riksantikvaren mener vedtaket om riving av Y-blokkas nordre del er en klok avgjørelse fra Plan- og bygningsetaten, som ivaretar mange hensyn, sier riksantikvar Hanna Geiran til Teknisk ukeblad.
Hun mener vedtaket til Plan- og bygningsetaten ikke setter noen stopper for planene om Regjeringskvartalet. Geiran viser til hvordan forslaget får Deichmann frem i bybildet igjen, og gjør det mulig å reetablere byrommet Arne Garborgs plass. Samtidig skjermer den gjenværende delen av Y-blokka for Ring 1.
– Dette forslaget tar fortsatt vare på kunsten og de arkitektoniske verdiene i bygningen. Klima- og miljøaspektet er viktig fordi man kan gjenbruke en bygning som allerede har tatt klimagassregningen, sier Geiran.
Nasjonal verdi
Geiran mener Plan- og bygningsetatens begrunnelser er helt i tråd med regjeringens vedtak om å gå foran med et godt eksempel når det kommer til bevaring av kulturminner og gjenbruk av offentlige bygg.
– Vi har sagt at Y-blokka har nasjonal verdi, men vi har også pekt på denne muligheten med en C-blokk som en som ivaretar mange sentrale hensyn i denne saken, sier Geiran.
Riksantikvaren vil stoppe riving av Y-blokken
Har ikke sagt nei til riving
Byplansjef Ellen de Vibe er tydelig på at Plan- og bygningsetaten ikke har sagt nei til riving, men at man har bedt om mer dokumentasjon før rivesøknaden kan godkjennes.
– Dette er en ordinær byggesak, som kan påklages til Fylkesmannen. Den kan påklages av tiltakshaver, men også av noen som for eksempel måtte mene at det er feil å rive nordenden av blokka, sier de Vibe til Teknisk ukeblad.
Viser til reguleringsplanen
De Vibe kan ikke tallfeste hvor ofte Plan- og bygningsetaten ber om klimaanalyse i rivesaker.
– Hvor ofte vi legger klima- og miljøhensyn til grunn i slike saker, avhenger av hva som står i reguleringsplanen, og hva slags prosjekt det er.
Vibe henviser til paragraf 3.1 i reguleringsplanen:
«Bebyggelse og utearealer skal utformes i samsvar med prinsippene i kvalitetsprogram datert 10.februar 2017 og miljøprogram datert 10.februar 2017.
I miljøprogrammet tabell 4-1 angis mål for klimagassutslipp, herunder at «Det skal utarbeides et helhetlig livsløpsbasert klimagassbudsjett for regjeringskvartalet. Dette skal omfatte utslipp fra stasjonær energi og transport i driftsfasen samt materialbruk i bygg og uteområder.»
– Vanskelig å forstå
Kommunikasjonsleder i byggherreavdelingen i Statsbygg, Pål Weiby, sier det er vanskelig å forstå bakgrunnen for vedtaket. Han viser til den godkjente reguleringsplanen for området, der Y-blokka er vedtatt revet.
– Så vidt jeg vet har vi aldri fått noe krav om klimagassberegning i rivesaker før. Nå skal vi se grundig på beslutningen før vi avgjør neste steg, sier Weiby.
15.000 færre kvadratmeter og 1000 færre arbeidsplasser