ENERGI

Bombetrussel ved gassanlegget til Ormen Lange-feltet førte til full evakuering

Det var en bombetrussel som utløste evakueringen, sier ordføreren. Situasjonen skapte en stor mobilisering av ressurser hos både anleggseier Shell og alle relevante myndigheter.

Politi og personell fra Heimevernet utenfor landanlegget til gassfeltet Ormen Lange.
Politi og personell fra Heimevernet utenfor landanlegget til gassfeltet Ormen Lange. Foto: Gunn Aarønes / Romsdals Budstik
13. okt. 2022 - 09:32

Det var en bombetrussel som utløste evakuering på landanlegget til gassfeltet Ormen Lange i Aukra, ifølge ordføreren. Produksjonen går nå som normalt.

– Det er klart at det blir dramatisk når man får slike meldinger, og vi satte stab med en gang når vi fikk inn meldingene, sier ordfører Odd Jørgen Nilssen til TV 2.

Ifølge Romsdals Budstikke har politiet kontroll på den som ringte inn bombetrusselen. Det er ingenting som tyder på at trusselen var reell, skriver Møre om Romsdal politidistrikt i en pressemelding.

Det var klokken 8.41 torsdag morgen at de fikk en trussel mot anlegget. Politiet opplyser nå at de iverksatte nødvendige tiltak for å avklare situasjonen.

 Det er ikke holdepunkter for at trusselen var reell og vi er tilbake i en normalsituasjon. Gjerningspersonen er kjent av politiet for lignende forhold og saken blir etterforsket videre, skriver politiet i meldingen. Mann er blant annet også mistenkt for en trussel mot Hurtigruten tidligere i oktober.

Produksjon som normalt

Operatør for anlegget, Gassco, skriver i en melding at de og Norske Shell fikk beskjed av politiet om at det var en uavklart hendelse torsdag morgen. 

– Det ble det iverksatt evakuering av anlegget og mobilisering av vår beredskapsorganisasjon. Som følge av politiets vurdering er ansatte nå på veg tilbake, skriver selskapet. 

Gasstransporten går som normalt og ble ikke påvirket av denne hendelsen.

– Vår prioritet nå er ivareta våre folk, som kan ha opplevd situasjonen som skremmende. Vi vil gå gjennom hendelsen for å trekke læring av den, men det er opp til politi og sikkerhetsmyndigheter å vurdere trusselnivå framover, understreker Gassco.

Heimevernet og politiet sier de er forberedt på å forlenge vaktholdet ved norske olje- og gassanlegg. 

Forberedt på å forlenge vakthold

Heimevernet og politiet skulle i utgangspunktet vokte anleggene i 14 dager. Nå legger de opp til å holde på i to uker til.

– Politidirektoratet har meldt om at dette kan komme til å utvides i to nye uker. Vi planlegger derfor for å holde på enda lenger, sier stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

 
 

I utgangspunktet skulle Heimevernet bare være på plass ved landanleggene Vestland, Rogaland og Møre og Romsdal fram til førstkommende mandag. Siden 26. september har det vært kontinuerlig vakthold ved gassanlegget på Kollsnes og oljeraffineriet på Mongstad, først med politi, og så med Heimevernet.

– Forsvarets bidrag skal fortsette i hvert fall to uker fremover, sier Landro til Bergens Tidende.

Politiet skal torsdag møte Heimevernet for å diskutere bidraget videre.

Torsdag morgen var man forberedt på å heve beredskapen ytterligere ved disse anleggene, på grunn av bombetrusselen mot Ormen Lange-landanlegget i Aukra i Møre og Romsdal.

Viser til politiet

Politiet i Møre og Romsdal meldte klokken 9.16 i dag at de var på vei til anlegget på grunn av en uavklart situasjon. 

Anlegget ble evakuert og veiene rundt anlegget stengt. Kommunen satte krisestab.

Det er Norske Shell som er teknisk tjenesteyter for anlegget. Kitty Eide, kommunikasjonssjef for Shell Drift og Prosjekt i Norge, viste i morges til politiet for informasjon om situasjon. 

– Vi har ingen kommentar, sier hun til TU.

Brønnstrømmen fra Ormen Lange blir prosessert på Nyhamna landanlegg. Gassen eksporteres gjennom Langeled, som har mottakspunkt i Easington i England. Via knutepunkt i Nordsjøen kan gass fra Langeled også rutes andre steder.

Økt beredskap

Det har vært mye oppmerksomhet rundt beredskapen ved olje- og gassanlegg i Norge og andre Nato-land etter at gassrørledningen Nord Stream i Østersjøen ble brutt 27. september. Det er antatt at ledningen ble utsatt for sabotasje, og Russland regnes av Nato-landene for å være hovedmistenkt.

I tillegg har det vært observert ukjente droner på en rekke olje- og gassfelt på sokkelen og på enkelte landanlegg.

Dette var bakgrunnen for at regjeringen gikk inn for å øke beredskapen på norsk sokkel.

Heimevernet har derfor vært koblet inn og patruljerer ved norske olje- og gassanlegg.

Vis mer
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.