Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet etter den store gasslekkasjen i Østersjøen.
– Det har i dag vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, Forsvaret og operatørene på norsk sokkel. På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel. Noe av bakgrunnen er rapporter om økt droneaktivitet, sier Aasland i en epost til NTB.
Han sier videre at det pågår en kartlegging av situasjonen.
– På generelt grunnlag vil jeg si at det er stor oppmerksomhet rundt sikker drift på norsk sokkel, sier Aasland.
Situasjonen i Østersjøen blir også fulgt, forteller ministeren.
– Etter det som er fremkommet av informasjon i løpet av dagen, er det mye som kan tyde på at dette er sabotasje, sier han.
Tror det er sabotasje
Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det er nærliggende å tro at det er snakk om sabotasje på rørledningene.
– Når vi har sett bilder fra lekkasjene og det er registrert eksplosjoner på havbunnen, så er det nærliggende å tro. Jeg hører fra de som har erfaring med dette rørledningssystemet at den type brudd og utslipp gjennom en ulykke neppe er tilfeldig. Men vi har ikke mer fast informasjon enn det, sier Støre på Dagsnytt 18 på NRK.
Han vil ikke peke på hvem som eventuelt står bak sabotasjen.
Tidligere tirsdag ga Aasland en generell uttalelse til TU, hvor han trakk frem på generelt grunnlag at sikkerheten på norsk sokkel er høy og at selskapene har stor oppmerksomhet om sikker drift.
Onsdag stiller han i Stortinget for å svare på spørsmål knyttet til gasslekkasjene i Østersjøen.
– Vi holder en redegjørelse i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i morgen, sier Aasland til NRK tirsdag kveld.
– Vår høyeste prioritet er sikkerhet
I Norge er det Gassco som opererer norske gassrørledninger.
– Vår høyeste prioritet er sikkerhet. Vårt fokus er fortsatt på å transportere gass til Europa hver eneste dag på en sikker måte. Vi har tett dialog med relevante myndigheter som Ptil, politiet og PST, sier Anne-Sofie Hagland, markedsansvarlig i Gassco til TU.
Hun understreker at Gassco har etablerte rutiner og beredskapsplaner for å ivareta sikkerheten for gasstransporten, og at de har økt årvåkenhet i denne situasjonen.
– Vi ber om forståelse for at vi ikke kan gå inn på spesifikke tiltak av sikkerhetsmessige grunner.
Equinor er den største operatøren på norsk sokkel, og det er på deres installasjoner i Nordsjøen det så langt har vært meldt om uidentifiserte droner.
Pressetalsperson Eskil Eriksen sier til TU at de følger situasjonen nøye og er i dialog med norske myndigheter.
– Vi ønsker ikke å offentliggjøre hvilke sikkerhetsvurderinger og tiltak vi gjør, av hensyn til sikkerheten, poengterer han.
Bransjeorganisasjonen Offshore Norge (tidligere Norsk olje og gass) opplyser at de følger utviklingen tett og er i kontakt med relevante myndigheter.
– Vi kan ikke kommentere ytterligere rundt tiltak knyttet til sikkerhet og beredskap, sier kommunikasjonsleder Kolbjørn Andreassen til TU.
Trykket falt plutselig
Mandag kveld falt trykket i gassrørledningen Nord Stream 2 plutselig fra 105 til 7 bar på kort tid. Gassrørledningen går fra Russland til Tyskland via Østersjøen. Kort tid etter kunngjorde den danske sjøfartsmyndigheten Søfartsstyrelsen at det var observert en gasslekkasje på et sted i Østersjøen der Nord Stream 2-ledningen går.
Tirsdag morgen meldte Sjöfartsverket i Sverige at også Nord Stream 1 lekker. Også danske myndigheter bekrefter at gassrørledningen, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen, lekker på to steder.
To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige. Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm. Avstanden mellom de to lekkasjene på Nord Stream 1 er omtrent 6 kilometer, og derfra til lekkasjen på Nord Stream 2 på omtrent 75 kilometer.
Årsaken til lekkasjene er ikke fastslått. Ifølge flere observatører skyldes de neppe en ulykke. Store mengder gass skal ha lekket ut som følge av lekkasjene, men det er uklart hvor mye.
Danske myndigheter opplyser tidlig tirsdag at de øker landets beredskapsnivå for energi- og gassektoren til oransje, som er nest høyeste nivå, som følge av de tre lekkasjene. Landets myndigheter har satt krisestab, det samme har svenske myndigheter.
Danmark har dessuten sendt en fregatt til lekkasjestedet.
Svensk TV melder at målestasjoner har registrert eksplosjoner ved Nord Stream. Også i Norge er eksplosjonene registrert.
Ukjente droner
Som Aasland også trekker frem har det den siste tiden blitt observert flere tilfeller av ukjente droner droner på plattformer på norsk sokkel, deriblant Johan Sverdrup, Gullfaks C, Snorre A og Gina Krog.
Mandag gikk Petroleumstilsynet ut med en melding hvor de oppfordrer oljeselskaper og rederier til økt årvåkenhet og påpeker at uidentifiserte droner og luftfartøy kan innebære økt risiko på flere områder.
Ptil understreker at uidentifiserte droner kan innebære økt risiko innenfor flere områder:
- helikoptertrafikk og SAR-helikopter
- tennkildekontroll – ikke Ex-godkjent utstyr i nærheten av eksplosjonsfarlige områder
- fallende gjenstand – kollisjon med innretning
- bevisste anslag
– Dreier seg trolig om sabotasje
Sveriges statsminister sier at lekkasjene på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen trolig ble forårsaket av en sabotasjehandling.
– Dette dreier seg trolig om sabotasje, sa statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse tirsdag kveld.
Hun understreket at eksplosjonene ikke fant sted på svensk og dansk territorium, men i de to lands økonomiske soner i Østersjøen.
– Detonasjonene inntrakk utenfor Sveriges territorium, og Sverige er ikke under angrep, sa hun.
Andersson hadde tirsdag kveld telefonsamtaler med Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Tysklands statsminister Olaf Scholz og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.
Hvem som kan ha stått bak de antatte sabotasjehandlingene, ønsker svenske myndigheter ikke å spekulere i.
– Vi utelukker ingen aktører, men vi kommer ikke til å spekulere, sa utenriksminister Ann Linde.
På spørsmål om svenske myndigheter har vært i kontakt med Russland, var Lindes svar nei.
– Vi har ikke vært i kontakt med Russland. Vi har ikke utpekt noe motiv eller aktør. Disse gassrørledningene eies jo av et privat selskap, sa hun.
Norge har informert Sverige om økt droneaktivitet i Nordsjøen og hvilke tiltak som er satt inn fra norsk side i forbindelse med dette, opplyste Andersson.
Står bak første norske havvindutbygging: Tror ny teknologi vil sikre lønnsom havvind i Norge