Bak den nye teknologien til bruk i artroskopi - også kalt kikkhullskirurgi - står kirurger, forskere og ingeniører fra St. Olavs Hospital, NTNU og SINTEF i Trondheim.
Nå har de fått en Europas gjeveste forskningspriser innenfor medisinsk teknologi. Prisen ble delt ut i regi av European Association for Endoscopic Surgery (EAES) under en kongress i Barcelona, Spania
Samarbeidspartnerne i Trondheim fikk prisen for sin videreutvikling av et medisinsk-teknisk kirurgiverktøy, som de også fikk førsteprisen for i fjor. Utstyret benyttes under kikkhullskirurgi, og gir kirurgen tredimensjonale bilder av pasientens indre anatomi, samt bilder av blodårer og strukturer som ellers ligger gjemt ved vanlige inngrep eller røntgen. Hullet det opereres gjennom er ikke større enn én centimeter.
Utstyret består av avansert programvare, bilder tatt med ulike medisinske bildeteknikker og et kamera plassert på kirurgens operasjonsverktøy. Teknologien har gjort kikkhullskirurgi til en tryggere og bedre operasjonsmetode og gjør denne typen operasjoner mer anvendelig, også innen kreftkirurgi, heter det i en pressemelding fra SINTEF.
Prosjektet ble valgt ut som det beste av 2000 europeiske og japanske forskningsprosjekter.