En intern granskningskommisjon i NASA har publisert en foreløpig rapport om hva som skjedde med marssonden Global Surveyor.
Batteriene sviktet
Her kommer det frem at sonden skal ha bukket under på grunn av batterisvikt. Batteriet skal ha sviktet på bakgrunn av feil som ble gjort av programmererne som oppdaterte romsondens programvare. Fadesen skal ha ført til feil i sondens minne, noe som til slutt har gjort det umulig for Mars Global Surveyor å kunne kontrollere hvor den befinner seg.
Sist Mars Global Surveyor kommuniserte med bakkekontrollen, var 2. november 2006. Iløpet av 11 timer skal tomme batterier ha satt sonden ut av spill.
- En rekke feil
- Tapet av marssonden var et resultat av en rekke datafeil som ble gjort fem måneder før batteriet døde, sier granskningskommisjonens leder, Dolly Perkins fra NASA Goddard Space Flight Center, i en pressemelding.
2. november 2006 fikk romsonden beskjed om å gjøre en rutinejustering av solcellepanelene. Sonden svarte med en rekke advarsler, men den siste beskjeden var at den igjen var stabil. Det ble imidlertid den siste beskjeden NASA fikk fra sonden.
Ingen varmekontroll
Etter dette skal romsonden ha plassert seg i en bane hvor ett av dens to batterier ble utsatt for direkte sollys. Dermed ble det ene batteriet overopphetet, noe som til slutt satte begge batteriene ut av spill.
På dette tidspunktet pekte også antennen feil vei, noe som gjorde det umulig for sonden å gi NASA beskjed om hvor den var. I tillegg var den ikke programmert til å kontrollere om batteriene hadde riktig temperatur.
Gjennomgår rutiner
Ifølge granskningskommisjonen fulgte Global Surveyor-teamet eksisterende prosedyrer, men de konkluderer med at disse prosedyrene ikke var gode nok til å oppdage feilene som oppstod.
For å unngå noe lignende i fremtiden vil NASA lage nye rutiner på bakgrunn av rapporten. For eksempel anbefales en mer inngående gjennomgang av alle endringer i lagrede data før det lastes opp til romsondenes harddisker.
De vil også evaluere hvordan sondene selv reagerer ved uforutsette hendelser, for blant annet å utelukke overoppheting.