Det internasjonale energibyrået har funnet ut at bruk av aircondition tredobles innen 2050.
En nylig offentliggjort rapport fra Det internasjonale energibyrået anslår at strømforbruket til nedkjøling av boliger vil stige voldsomt i framover.
Allerede nå står aircondition og ventilasjonsanlegg for omkring 20 prosent av energiforbruket i bygninger verden over. Det tilsvarer omtrent 1 prosent av verdens strømforbruk. Men det er først og fremst industrialiserte land som benytter seg av denne teknologien.
Energibyrået vurderer at dette forbruket vil stige drastisk i takt med kjøpekraften i fattige land, som man antar kommer til å bli store aircondition-kunder når det økonomiske spillerommet åpner for muligheten til det.
Kombinert med den forventede befolkningsveksten i de samme landene, forventes det at strømforbruket til aircondition blir tredoblet i 2050. Dette tilsvarer hele Kinas strømforbruk i dag.
Kaldt vann i blodet kan holde strømforbruket nede
I følge rapporten vil effektivisering av aircondition være den beste løsningen på det nåværende – og framtidige – problemet.
«Foranstaltninger som strenge energieffektivitets-standarder er velkjente, og har tidligere vist seg å være effektive for å øke apparaters energieffektivitet raskt og kostnadseffektivt», står det i rapporten.
Bedre konstruerte bygninger vurderes også som en løsning. Hvis behovet for nedkjøling kan dempes med bedre isolering eller bygningskonstruksjon, vil det avhjelpe en del av problemet.
Rapportens vurdering er at målrettede og gjennomtenkte politiske beslutninger, truffet i god tid, er nødvendige hvis folk skal kunne få den ønskede nedkjølingen uten å overbelaste kjølesystemer og miljøet.
For eksempel vil strengere bygningsforskrifter kunne begrense behovet for nedkjøling av nyoppførte boliger. Lovgivning og tilskudd som krever forbedringer av eksisterende bygninger ses også som en del av løsningen.
Artikkelen ble først publisert på ing.dk
- Solenergi i Norge: Selv i den hardeste vinteren på lenge produserer solcellene nesten all strømmen skolen trenger (TU Ekstra)