ENERGI

Rapport: Hele Tysklands energibehov kan dekkes med fornybare kilder om 10 til 15 år

Med forutsetningen om at målene for bygging av ny vind- og solkraft økes. 

Hele energibehovet til Tyskland kan dekkes av fornybare kilder i løpet av 10 til 15 år, ifølge en fersk rapport. Spesielt vind vil spille en viktig rolle i å få det til, her illustrert ved vindturbiner i Rhine-Hesse i Tyskland.
Hele energibehovet til Tyskland kan dekkes av fornybare kilder i løpet av 10 til 15 år, ifølge en fersk rapport. Spesielt vind vil spille en viktig rolle i å få det til, her illustrert ved vindturbiner i Rhine-Hesse i Tyskland. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
28. juli 2021 - 19:00

Hele Tysklands energibehov kan dekkes av fornybar energi alene i løpet av 10 til 15 år, ifølge rapporten. Forutsetningen for dette er at tyske mål for ny vind- og solenergi økes, skriver Clean Energy Wire.

Spesielt vil landbasert vindkraft spille en viktig rolle, og utvidelse av vindparker, spesielt sør i landet, vil være essensielt. 

– 100 prosent fornybar energi er teknisk mulig og økonomisk effektivt, men mest av alt noe som haster for å nå de europeiske klimamålene, sier Claudia Kemfert, leder for avdelingen for energi, transport og miljø i DIW Berlin.

Ifølge de beregningene som er gjort i rapporten vil ikke bare behovet for elektrisitet, men hele energibehovet, kunne dekkes med fornybare kilder. 

– Den varierende svisjelyden fra turbinbladene kan oppleves som uhyre plagsom og fanges ikke opp av tradisjonelle metoder for støymåling, sier Bjarne Jensen, som her står foran vindparken sammen med Hildegunn Flengstad.
Les også

Krise for vindkraft på norsk jord

Krever samarbeid

For å kunne nå punktet hvor all energien kommer fra fornybare kilder må EU, føderale og statlige myndigheter jobbe tettere sammen og koordinere innsatsen på en bedre måte, spesielt med tanke på planlegging av strømnettet, skriver forfatterne av rapporten.

De argumenterer dessuten for at god integrasjon med det europeiske strømnettet er nødvendig, for å kunne sikre strømforsyningen. 

Dagens planer, både i EU og i Tyskland, innebærer en høy andel kraft fra naturgass, i tillegg til kjernekraft. 

– Dette er skygger av gårsdagens energipolitikk, nå haster det med å innføre morgendagens, sier Kemfert.

Sol og vind

Tysklands mål for 2030 er å nå en andel på 65 prosent fornybar kraft i energimiksen. EU og Tyskland sikter mot å ha null utslipp av klimagasser i 2050

I juni i år kom til sammen 48 prosent av strømproduksjonen i landet fra sol, vind, biomasse og vann, hvor sol var den største energikilden, med en andel på 20,7 prosent.

Samtidig viser en ny rapport fraFraunhofer-instituttet i Freiburg at tysk solenergi med batterier vil generelt være billigere enn gasskraft allerede i 2030. Årsaken er raskt økende CO2-priser kombinert med fallende pris på solenergi og batterier.

TU har tidligere skrevet om hvordan solenergi skal erstatte kullkraft i Tyskland.

I fjor var vindkraft den største strømkilden i Tyskland

Vi bør lære av Sverige, som har innført 50 prosent skattefradrag for kostnadene til installasjon av solceller til husholdninger, skriver kronikkforfatterne.
Les også

Gi oss en elbilpakke til sol og batterier!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.