KRAFT

Regjeringen svarte ikke - nedla Tjeldbergodden

SKRINLEGGES: Halten CO2 på Tjeldbergodden var en mulig kandidat til å bli et EU-sponset pilotprosjekt for CO2-håndtering. Nå avsluttes isteden prosjektet.
SKRINLEGGES: Halten CO2 på Tjeldbergodden var en mulig kandidat til å bli et EU-sponset pilotprosjekt for CO2-håndtering. Nå avsluttes isteden prosjektet. Bilde: ILL: Shell
Mona StrandeMona StrandeJournalist
21. des. 2007 - 10:25
Vis mer

Siden Halten CO 2-prosjektet ble annonsert i mars i fjor, har StatoilHydro og Shell hatt opptil 80-90 ansatte på prosjektet.

Tungt å avslutte

Det er lagt ned et betydelig stykke arbeid og store ressurser i prosjektet. De fleste av dem som har vært involvert har jobbet fulltid med Halten CO 2 – enten i prosjektteamet, fellesteamet for CO 2-fangst eller med å evaluere CO 2 for økt oljeutvinning på Heidrun eller Draugen. Derfor har det vært et tungt prosjekt å avslutte for alle de involverte:

– En av grunnene til at vi stopper er at vi ikke kan fortsette i denne uvissheten. Vi har sagt at vi trengte en avgjørelse i løpet av høsten. Vi har ikke kapasitet til å ha så mange personer på ett prosjekt uten avklaring, sier informasjonsansvarlig i Shell, Øistein Johannessen.

Undervurderte utgifter

Vurderingen om å skrinlegge Halten CO 2 er tatt etter en omfattende vurdering som har involvert alle, helt fra "gulvet" til toppledelsen i selskapene. Alle som har vært involvert i prosjektet har fått komme med innspill.

Shell og StatoilHydro føler at de har hatt en god dialog med regjeringen, men likevel har de ikke klart å komme tilbake med et svar:

– Vi har forstått at det har vært vanskelig for dem. Det er vel store utgifter som kanskje har blitt undervurdert, sier han.

Etterlyser edruelighet

Øistein Johannessen sier en av lærdommene de har tatt med seg etter dette, er at det trengs mer edruelighet i den norske debatten om CO 2-fangst og -lagring.

– Det er dyrt å rense CO 2 fra gasskraftverk. Gasskraft er det reneste fossile brennstoffet, og bare tre prosent av utslippet er CO 2. Når vi da skal rense 80-90 prosent av disse tre prosentene, sier det seg selv at det er en veldig komplisert prosess som krever et stort og dyrt anlegg. Vi vet at det er teknisk mulig, og har kommet veldig langt i prosessen, men det har vært større utfordringer enn man hadde forestilt seg, sier Johannessen.

Ingen lønnsomhet

Shell og StatoilHydro har ikke klart å få lønnsomhet i gasskraftverket.

– På sikt måtte vi ha kjøpt dyr gass for å produsere billig strøm. Det gir veldig dårlig lønnsomhet, sier Johannessen.

Gassprisen er høy fordi den prises i relasjon til oljeprisen. Strømprisen, derimot, styres av billig vannkraft, noe som gjør det vanskelig i et presset gassmarked å få fortjeneste dersom man skal produsere kraft av gassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.