– Det er en sikkerhetspolitisk utfordring at store deler av forsyningskjedene for kritiske råvarer er konsentrert i enkeltland som Kina. Derfor er det viktig at vi bidrar til å sikre både vår egen, våre allierte og våre samarbeidspartnere tilgang til nødvendige mineraler og metaller, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Han la onsdag fram regjeringens mineralstrategi, som kort kan oppsummeres i raskere etablering, mer utvinning og større hensyn til miljø og bærekraft. Og det er helt klart at privat kapital er avgjørende for at regjeringens satsing skal lykkes, men Vestre mener også regjeringen må vurdere å etablere et statlig mineralselskap eller fond.
– Norge er allerede en viktig leverandør av mange kritiske råvarer, og vår ambisjon er at vi skal være en stabil og langsiktig leverandør av mineraler til det grønne skiftet, sier Vestre.
EU har selv laget en strategi for kritiske råmaterialer, hvor målet er å gjøre seg mindre avhengig av Kina.
– Metaller og mineraler er en forutsetning for å gjennomføre det grønne og digitale skiftet, og med denne strategien tar vi sats for å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring, sier Vestre.
I statsbudsjettet ble det satt av 10 millioner til kartlegging av mineralressurser, i revidert statsbudsjett blir det bevilget ytterligere 20 millioner.
Tommel opp for havbruk på Frøyabanken og Trænabanken – tja til Norskerenna
Fem punkter
Strategien består av fem hovedtrinn:
- Raskere utvinning og produksjon av norske mineraler gjennom hurtigspor for behandling av konsesjonssøknader, samt geofysisk kartlegging av norske mineralforekomster.
- Gjenbruk og resirkulering skal være hovedregelen. Det betyr å minimere overskuddsmasser og krav om en plan for gjenbruk av overskuddsmasser.
- Nullvisjon om bruk av kjemikalier som ikke er miljøsertifisert og et mål om nullutslippsmaskiner fra 2030.
- Mobilisere privat kapital og ta noe av risikoen gjennom Grønt industriløft og vurdere et statlig mineralselskap eller fond.
- Styrke samarbeid om råvaretilgang og robuste verdikjeder med EU og europeiske land.
Får ros
Fensfeltet ved Ulefoss i Telemark er nevnt som et av områdene regjeringen ønsker å se nærmere på. Regjeringen foreslår ikke endringer i regelverket som regulerer utslippstillatelsen, altså forurensningsloven. Det betyr at det fortsatt blir tillatt å dumpe gruveavfall på havbunnen, såkalt sjødeponi.
Likevel roser Naturvernforbundet regjeringen for å ta «flere skritt i riktig retning» med mineralstrategien.
– Endelig tar regjeringen et oppgjør med mange tiår med skrekkelig mineralforvaltning. Strategien legger opp til et helt nytt regime for gruveavfall, som sannsynligvis kunne forhindret at prosjektene ved Førdefjorden og Repparfjorden hadde blitt godkjent hvis de skulle søkt i dag, sier leder Truls Gulowsen.
Venstre mener på sin side at «det blir hult å snakke om å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring» når sjødeponi fortsatt skal være tillatt.
MDG: Godt arbeid
– Overordnet er dette godt arbeid fra næringsminister Vestre. Sammenlignet med hva tidligere regjeringer har levert om landbasert gruvedrift, er denne strategien flere steg i riktig retning, sier Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.
– Det er helt åpenbart at Norge, og Europa, må gjøre oss mer uavhengige av Kina. Selv MDG innser at det betyr noe mer gruvedrift på land, poengterer han.
Selv om Høyre beskylder regjeringen for å være altfor sent ute med sin mineralstrategi, mener partiet at Vestre har latt seg inspirere av Høyres mineralstrategi fra tidligere i år.
– Det gir muligheter for samarbeid. Det er også positivt at regjeringen som Høyre vil etablere hurtigspor for mineraler og utpeker Fensfeltet som et satsingsområde, sier Høyres Bård Ludvig Thorheim.
Havbunnsmineraler
Tirsdag ble det kjent at regjeringen også går inn for å åpne et område på norsk kontentinentalsokkel for mineralvirksomhet. Det bekreftet olje- og energiminister Terje Aasland til DN. Det er et område i Grønlandshavet og Barentshavet på 281.200 kvadratkilometer som åpnes. Området ligger utenfor Nordland og opp mot Finnmark.
Regjeringens plan skal være å skille ut mindre områder innenfor det åpnede området som skal lyses ut for leting fra kommersielle selskap.
Forslaget om å konsekvensutrede mineralvirksomhet på sokkelen har vært ute på høring, og i januar gikk høringsfristen ut. En rekke fagmiljøer innen klima var svært kritiske, og en samlet miljøbevegelse ba regjeringen om å snu. Da regjeringens holdning ble kjent tirsdag, var en rekke opposisjonspartier og miljøorganisasjoner ute med sterk kritikk av denne beslutningen.
Mineralutvinning fra havbunnen på dypt vann er en ny og umoden næring. I mineralstrategien som ble lagt frem onsdag, heter det at en forutsetning for eventuell utvinning på havbunnen er at lønnsomme ressurser kan påvises og at utvinningen kan skje på en forsvarlig og bærekraftig måte.
Nei, vi vet ikke mer enn vi tror om dyphavet