INDUSTRI

Regjeringen vil øke samspillet i maritim næring

 

NY STRATEGI: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland besøkte Kleven verft på Sunnmøre tirsdag 22. april og slapp nyheten om ny maritim strategi som skal inkludere offshore og marin industri.
NY STRATEGI: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland besøkte Kleven verft på Sunnmøre tirsdag 22. april og slapp nyheten om ny maritim strategi som skal inkludere offshore og marin industri. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
22. apr. 2014 - 16:30

Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland kom med nyheten under et besøk på Kleven i Ulsteinvik.

Den maritime industrien har vært svært fornøyd med Stø kurs 1 og 2, som den rødgrønne regjeringen sto bak.

Næringslivet har imidlertid ønsket å se et klart engasjement for den maritime industrien.

Les også: Dette har folk prøvd å få til i 150 år

Antydet tidligere

Flere positive drypp har kommet med statssekretærer og ministre på flere konferanser og møter siden regjeringen trådte til. I dag kom det konkrete løftet.

Statsministeren trakk de lange linjer.

– Vi har sterke maritime miljøer i Norge, men vi må sørge for å videreutvikle industrien slik at den fortsetter å hevde seg. For å bidra til fortsatt vekst og konkurransedyktig industri så begynner vi arbeidet med en ny maritim strategi, sa statsminister Erna Solberg da hun møtte lokalt næringsliv på Sunnmøre under verftsbesøket.

Les også: Skipskraftverk kan spare Bergen for utslipp tilsvarende 50.000 biler

STØ KURS vs NY KURS: Trond Giske presenterte den forrige regjeringens maritime strategi i fjor. Nå vil statsminister Erna Solberg lansere sin egen.
STØ KURS vs NY KURS: Trond Giske presenterte den forrige regjeringens maritime strategi i fjor. Nå vil statsminister Erna Solberg lansere sin egen.

Havrom

Næringsminister Monica Mæland trakk det ned i havet.

– Vi skal se den maritime næringen i en større sammenheng – på mulighetene som ligger i, på og under havet. Her vil samspillet med andre næringer, som offshore og marin sektor, være viktig, sa næringsministeren ifølge regjeringens nettsider.

Etter verftsbesøket dro statsminister Solberg og Mæland med sine følger på flere bedriftsbesøk og fikk seg en tur til sjøs.

Underveis berømmet statsministeren næringslivet i regionen for evnen til å skape trygge og spennende arbeidsplasser, for den store verdiskapningen, og evnen til å omstille seg og hevde seg i internasjonal konkurranse.

Les også: Denne påhengeren har 557 hestekrefter

Lytte og lære

– Næringsministeren og jeg har kommet hit for å lytte til og lære av hva som er suksesskriteriene for industrien her på Sunnmøre. Her kan vi hente lærdom som kan være til nytte for andre regioner. Vi ønsker også å høre om hva som er utfordringer for industrien og hvor myndighetene har en rolle å spille, sa statsministeren.

Ifølge regjeringens nettsider ble flere utfordringer ble tatt opp, men et gjennomgående tema var utdanning, spesielt fagutdanningen.

Tilgang på kvalifisert arbeidskraft er en av de største utfordringene for denne næringen på Sunnmøre.

Les også: Vil bygge flytebruer med midtfjords skipspassasje

Næringsminister Monica Mæland.
Næringsminister Monica Mæland.

Fiskeolje og Omega 3

Om bord i tråleren Hopen fikk statsministeren møte representanter for fiskeindustrien der de fortalte om sine utfordringer. Bedriftsbesøkene ble avsluttet hos Omega 3-produsent Epax.

– Vi har mange og gode muligheter for verdiskaping langs kysten, både innen fiskeri og marine ressurser, og den maritime industrien som verftene, offshore- og skipsteknologibransjen. Vi må dyrke og videreutvikle mulighetene fordi det skaper arbeidsplasser og bygger sterke lokalsamfunn, sa statsminister Erna Solberg.

Les også:

Offshoreskipenes far får hederspris

Skipstoaletter fra Hareid vinner Eksportprisen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.