ENERGI

Regjeringen vil ta en større del av strømregningen

Ap og Sp øker strømstøtten fra 55 til 80 prosent når strømprisen overstiger 70 øre per kilowattime. Forslaget har allerede støtte i Stortinget.

Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bekrefter at de vil øke støtten.
Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bekrefter at de vil øke støtten. Foto: NTB
8. jan. 2022 - 16:03

– Dette gir en helt annen trygghet for folk. Da vet man at hvis det blir veldig høye strømpriser, så tar staten regningen for 80 prosent på alt som overstiger 70 øre per kilowattime. Det er et kraftfullt grep som kommer til å hjelpe, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Den oppjusterte ordningen gjelder fra januar 2022 til og med mars og kommer for første gang fram på fakturaen som mottas i februar.

På regningen for desember vil støttesatsen fortsatt være på 55 prosent.

– Det er det Stortinget har vedtatt og det vi fikk på plass i desember. Regningen for desember blir nok den tøffeste for folk, men 55 prosent hjelper mye på det også, sier Vedum.

Trygghet

Leder i Ap Jonas Gahr Støre t.v. og leder i Sp Trygve Slagsvold Vedum legger fram regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen Hotell.
Les også

Ap og Sp lover klimakutt på 55 prosent innen 2030

Han påpeker også at regjeringen kutter i elavgiften fra og med januar i år. Finansministeren forklarer økningen i støtte slik:

– Vi fikk på plass denne modellen for strømstøtte før jul, og den er slik at den kan justeres. Så har statsministeren og jeg jobbet mye og sett på tallene. Vi har snakket med folk, og det er en politisk vurdering at vi nå vil øke nivået. Poenget er at det gir trygghet for folk, sier han.

Samlet koster strømpakken fra desember og den nye 8,9 milliarder kroner. Økningen fra 55 til 80 prosent støtte utgjør to milliarder kroner.

Støre: – Ekstrem situasjon

Statsminister Jonas Gahr Støre viser til at strømprisene påvirkes av nedbør, mengden vann i magasinene og energisituasjonen i Europa.

– Det har gitt oss en ekstrem situasjon i det siste, med skyhøye priser. Markedet tar ikke sosiale hensyn, men det kan vi gjøre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG om økningen av støtten.

På spørsmål om de har blitt presset til å øke støtten etter krav fra LO og Høyre, svarer statsministeren nei.

– Dette har regjeringen jobbet med en stund nå. Vi har lyttet til folk og ser behovet for å hjelpe ytterligere, sier Støre.

Regjeringen er avhengig av støtte fra SV for å få gjennom saker i Stortinget, og partiet lover å støtte opp om økningen.

– SV foreslo å øke strømstøtten ytterligere allerede i forhandlingene før jul. Regjeringen burde hørt på oss da, men det er bra at de gjør det nå. Økningen til 80 prosent er en solid økning, som SV vil sørge for å få vedtatt i Stortinget, sier Lysbakken.

Delte reaksjoner

Terje Lien Aasland (Ap) er leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Denne uka har han sittet i forhandlinger med SV om den nye krisepakken for strømkunder.
Les også

Ap avklarer: Borettslag får strømstøtte

Rødt mener at forslaget fra regjeringen om å øke strømstøtten til 80 prosent fremdeles ikke er nok.

– Rødt foreslo å øke den til 90 prosent allerede i desember. Dessuten er terskelen på 70 øre kWt fortsatt unormal høy, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt.

Frp mener heller ikke at ordningen er god nok.

– Med den nye strømstøtten vil vanlige folk fortsatt måtte betale en utgangspris på mer enn dobbelt så mye sammenlignet med snittprisen på strøm de siste åtte årene, påpeker energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet Frank Sve.

Høyre stiller seg positive til forslaget.

– Høyre har jobbet med en ny strømpakke som var mer omfordelende og med sterkere tiltak, fordi regjeringens var altfor dårlig. De har vært bakpå, men det bra at de endelig ser dette selv og kommer med forslag til mer hjelp.

Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad etterlyser flere målrettede tiltak for de som sliter mest med konsekvensene av de høye prisene. Dessuten reagerer han på at november- og desember-regningene ikke blir inkludert.

– KrF foreslo dette før jul, og vi mener fortsatt at de høye regningene for november og desember også må dekkes med 80 prosent, sier Ropstad.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram sine endringsforslag til statsbudsjettet for 2022 for Stortinget.
Les også

Vedum mener budsjettet tar Norge i en ny retning – ikke alle er enige

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.