3D

Roald Amundsen 150 år - «gjenoppstår» digitalt

I år er det 150 år siden polarhelten Roald Amundsen ble født. Jubileumsåret markeres med utgivelse av en dagbok, og i tillegg «gjenoppstår» polfareren digitalt.

14. desember 1911 ble Roald Amundsen den første til å nå det geografiske sydpolpunktet sammen med sine fire ledsagere Oscar Wisting, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Olav Bjaaland.
14. desember 1911 ble Roald Amundsen den første til å nå det geografiske sydpolpunktet sammen med sine fire ledsagere Oscar Wisting, Helmer Hanssen, Sverre Hassel og Olav Bjaaland. NTB
22. mai 2022 - 10:46

Denne helgen gjenåpnet Roald Amundsens hjem i Nordre Follo etter to år med pandemi. Sveitservillaen som i dag er et museum, står nærmest urørt slik den så ut da Amundsen forsvant i 1928.

– Det er gøy å endelig kunne åpne igjen, det er lenge siden vi kunne holde åpent for publikum, sier fagkonsulent Anders Bache ved Roald Amundsens hjem til NTB.

Åpningen skjer akkurat i tide til å feire polarheltens 150-årsjubileum. Under pandemien lanserte museet en digital versjon av Amundsen-boligen , hvor hver krik og krok ble 3D-skannet. I jubileumsåret har museet en rekke nye godbiter på lager.

Blant annet gjenoppstår polfareren «i levende live», riktignok i form av en digital versjon av seg selv.

– I samarbeid med en av verdens beste 3D-animatører gjenskaper vi Amundsen digitalt, slik at man kan ha en samtale med ham. Lignende ting er for eksempel gjort med Einstein. Vi håper prosjektet blir klart til jubileumsdatoen 16. juli, sier Bache.

I et annet større digitalprosjekt, som først blir lansert om noen år, vil publikum selv få muligheten til å bli med Amundsen på polarekspedisjoner via VR-teknologi.

Det er i år 150 år siden en av Norges største polfarere, Roald Amundsen, ble født. <i>Foto:  NTB</i>
Det er i år 150 år siden en av Norges største polfarere, Roald Amundsen, ble født. Foto:  NTB

Dagbok utgis for første gang

Det er 111 år siden Amundsen ble den første til å nå Sydpolen, bragden som kanskje troner helt øverst over alle hans mange ekspedisjoner til verdens ytterpunkter.

Amundsen skrev dagbøker fra ekspedisjonene sine, som ble utgitt i bokform. Men i en privat dagbok fra 1925 skildrer han sitt forhold til sin store kjærlighet – den gifte kvinnen Kiss Bennett. I 50 år lå dagboken gjemt og klausulert for offentligheten, før den ble åpnet i Nasjonalbibliotekets arkiver i 1990.

I sommer blir dagboken utgitt i bokform for aller første gang i et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Follo museum.

Mens den suksessrike eventyreren turnerte hyppig verden rundt for å fortelle om sine polare bragder, skjermet han privatlivet sitt svært godt. Denne dagboken gir derfor et unikt innblikk i polfarerens følelsesliv, forklarer Bache.

– Her møter vi en Amundsen i 50-årene som både er glad, sjalu og full av savn og følelser. Det er en historie som gjør ham mer menneskelig, sier han.

Vis mer

Stiller ut nye gjenstander

150-årsjubileet markeres også med en rekke andre begivenheter. Posten lanserte tidligere i år to nye frimerker med portretter av Roald Amundsen i anledning jubileumsåret. Det er også planlagt å avduke en byste av Amundsen i Kolbotn, administrasjonssenteret i Nordre Follo – det som i dag ville vært Amundsens hjemkommune.

I sommer skal Amundsen-museet holde åpent lenger enn normalt, holde en rekke arrangementer og stille ut gjenstander og fotografier som aldri tidligere er vist fram.

Selve 150-årsdagen 16. juli markerer museet med bursdagskake, foredrag og bakgårdsfest, hvor det vil bli servert en drink basert på en gammel drinkoppskrift som nylig ble funnet i en av skuffene i Amundsen-huset.

– Det er en blanding av sherry, sukker, sprit og vann, så det blir bra, ler Bache.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Stadig nye oppdagelser

Verdenskartene hadde fremdeles en del hvite flekker i Amundsens tid. I likhet med de gamle verdenskartene er det også mye som ennå er ukjent rundt Amundsens liv og virke.

Slutten på polfarerens liv er fremdeles en gåte for historikerne. I juni 1928 meldte den da 55 år gamle Amundsen seg til å bidra under en leteaksjon etter sin italienske rival, Umberto Nobile, som hadde forsvunnet på en ekspedisjon til Nordpolen.

Amundsens fly tok av fra Tromsø 18. juni, og det skal ha forsvunnet i nærheten av Bjørnøya sør for Svalbard. Verken flyet eller Amundsen ble noensinne funnet.

Selv nær hundre år senere oppdages det stadig nye gjenstander i kriker og kroker av Amundsens gamle hus, forklarer Bache.

På veggen i Amundsens gamle arbeidsværelse henger fremdeles et kart over Sydpolen. <i>Foto:  Roald Amundsens Hjem / Follo museum, Museene i Akershus (MiA)</i>
På veggen i Amundsens gamle arbeidsværelse henger fremdeles et kart over Sydpolen. Foto:  Roald Amundsens Hjem / Follo museum, Museene i Akershus (MiA)

– Senest denne uka fant vi en tøypose fra sydpolekspedisjonen som vi ikke har sett før. Vi finner iblant brev, vi finner ting mellom sofaputer. Det er som å pusle et puslespill uten hjørnebrikker, et puslespill som stadig blir større, sier Bache.

Forskningsskipet Polarstern på Mosaic-toktet som startet i Tromsø for over ett år siden, og som nå avsluttes ved ankomst Bremerhafen mandag.
Les også

Etter ett år på tokt i Arktis er polforskerne skremt av isnivået 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.