Vi har ofte ledd godt av hjelpeløse tobeinte roboter som snubler når de møter den minste hindring. De har ofte vært store og klossete, og totalt ubrukelige når de møter noe annet enn en jevn flate å spasere på.
Spesielt Darpas Robotics Challenge har får mange til å le godt underveis. Robotene falt bakover og kunne ikke engang gå inn gjennom en dør med håndtak. Det er nemlig ikke så enkelt å gå på to bein.
Men roboten Asimo fra japanske Honda har klart seg litt bedre. Siden 2000 har den vist imponerende evner til å gå, løpe, stå på ett bein og sparke til en ball. Men demonstrasjoner av Asimo har bare blitt gjennomført i lukkede og ryddige innendørsmiljøer.
Derfor vakte det oppsikt da Boston Dynamics viste fram de første to- og firebeinte robotene som var i stand til å ta seg fram over ujevne overflater. Videoen av roboten Atlas fra 2016 – som går rundt ute i en skog og er i ferd med å gli i snø og råttent løv, har blitt sett 23 millioner ganger og har fått over 41.000 kommentarer.
- Robotene overtok produksjonen av Stabburets leverpostei: Produksjonen ble doblet
Fjærende letthet
Nå har et amerikansk firma tatt gående roboter et skritt videre. Bedriften heter Agility Robotics, og i forrige uke viste de en ny video av sin Cassie-robot. Prinsippet i roboten skiller seg ikke fra de tidligere modellene som er vist: To bein og en liten overkropp som ikke er påmontert armer.
Men likevel er det en vesentlig forskjell på Cassie og mange av de tobeinte robotene vi har sett tidligere: Cassie utnytter nemlig den fjærende effekten som vi mennesker også benytter. Det betyr i praksis at vi får litt av den energien som vi legger igjen i underlaget tilbake når vi går. Og ja, det ligner faktisk på noe som skaperne av den neste Star Wars-filmen kunne dra nytte av i stedet for animasjoner.
I den nye videoen vises det fram to roboter som går rundt i et kontorlandskap. Det gjør de med overraskende letthet. I tillegg gjør hele konstruksjonen av robotene at de ser nesten stilige ut. De beveger seg nærmest med ynde, og det virker nesten som om de er litt sjenerte.
Det står i skarp kontrast til tidligere versjoner av tobeinte, gående roboter, som ofte har virket tunge og klossete, og uten særlig samhandling med omgivelsene.
- Her er helserobotene som skal redde Japans eldreomsorg: Yuriko Tanaka (90): – Det høres dumt ut, men jeg har faktisk lært meg å sette pris på selskapet
Tilfeldig at roboten ligner en struts
Det er ikke med vilje at utviklerne fra Agility Robotics har fått roboten til å ligne og gå som en struts. Men utnyttelsen av det fjærende prinsippet og et forsøk på å gjøre den smidig og robust gjorde, at det var denne konstruksjonen som de endte opp med. Og selv om det heller ikke er gjort noe forsøk på å få beinbevegelsene til å ligne den til mennesker, har Cassie likevel fått hofte- og beinledd som gir den tre frihetsgrader – akkurat slik som oss. Dette innebærer at beinene kan beveges fram og tilbake, samt ut til siden.
Roboten Cassie brukes fremdeles bare til forskning, men målet er at denne typen roboter etter hvert skal kunne fungere som postbud og til inspeksjon av farlige områder på fabrikker.
Selv om det kanskje kan se slik ut, er robotene på videoen ikke autonome. Etter hvert vises det at to operatører går bak dem med hver sin fjernkontroll.
Cassie er oppkalt etter den australske fuglen hjelmkasuar, som heller ikke kan fly. Til gjengjeld er den ganske god til å gå på to bein. Og den kan også, hvis den blir provosert, bli ganske aggressiv overfor mennesker og dyr som er i nærheten.
Artikkelen ble først publisert på Ing.dk
- Sikkerhetsroboten "Steve": Druknet seg selv i fontenen på et kjøpesenter