Saltbruken på riksveier på full fart opp igjen

For andre år på rad økte bruke av salt sist vinter på norske europa- og riksveier. En rapport fra Statens vegvesen viser en økning på 24 000 tonn salt fra vinteren før.

Saltforbruket på riksveiene har økt de to siste årene.
Saltforbruket på riksveiene har økt de to siste årene. Foto: Mesta
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
1. nov. 2023 - 08:00

Oversikten fra Statens vegvesen viser at det aldri har vært brukt så mye salt for å bedre kjøreforholdene på riks- og europaveiene som vinteren 2017/2018. Da ble det strødd ut hele 152 000 tonn.

Havila Kystruten regner med at Stad skisptunnel vil bli en turistmagnet. Seilasen vil ta ca. ti minutter.  Tverrsnitt på tunnelen blir på 1661 kvadratmeter, som vil innebære et volumuttak fast fjell på cirka tre millioner kubikkmeter. Det tilsvarer cirka 5,4 millioner kubikkmeter med sprengt fjell.
Les også

Konkurransen om å bygge verdens første skipstunnel er i gang

8,8 tonn salt pr kilomteter

Etter det startet Vegvesenet et systematisk arbeide for å få ned saltforbruket, noe de klarte fram til vinteren 2020/2021. Da ble det brukt 82 000 tonn, som innebærer et redusert saltforbruk på 70 000 tonn i løpet av fire vintere.

Men siden har kurvene igjen pekt oppover. Sist vinter ble det strødd 112 000 tonn salt. Det tilsvarer 8,8 tonn salt pr kilomteter vei. Mest brukes det på Sørlandet, med 19,5 tonn pr kilometer riksvei. Og minst brukes det i Nord-Norge, med 1,6 tonn pr kilometer.

Til gjengjeld brukes det mest sand i hele landet på riksveiene i Nord-Norge. Her ligger gjennomsnittet for hele landet på 11,6 tonn sand pr riksveikilometer.

Værforholdene har skylda

Seniorrådgiver Torstein Isaksen i Statens vegvesen
Seniorrådgiver Torstein Isaksen i Statens vegvesen

– Saltforbruket vil alltid variere med været, og vi må balansere behovet for trygg og framkommelig veg mot målet om redusert bruk av vegsalt. Slik forklarer seniorrådgiver Torstein Isaksen i teknologiavdelingen i Statens vegvesen forbrukstallene av salt, slik de fremkommer i mengderapporten for vinteren 2022/2023.

Han forteller til Veier 24 at de detaljerte rapportene for hvert område viser at økningen sist vinter var størst i Sør-Norge og spesielt i områdene sør og i noen grad i øst. Økningen knyttes til værforholdene, noe som underbygges av værrapportene fra Meteorologisk institutt.

– Utslagene blir størst når det er mye vinter i områdene som har størst trafikk, ettersom vegene med høyest ÅDT også har høyest krav til friksjon og i mange tilfeller krav om barveg, forklarer han.

 Normalen vil ligge på rundt 100 000 tonn

-Ambisjonen har i flere år vært å redusere bruken av salt i vintervedlikeholdet. Har Statens vegvesen satt noen måltall for hvor mye man ønsker å redusere saltforbruket?

– På grunn av varierende vintre, er det vanskelig å sette måltall, men vi ser at et gjennomsnittlig forbruk over tid på riksvegene, sannsynligvis vil ligge omkring 90 000 til 100 000 tonn pr. vinter.

-Og hva må til for å nå disse målsettingene?

Nesten 80 prosent av saltet påføres veiene som befuktet. <i>Illustrasjon:  Statens vegvesen</i>
Nesten 80 prosent av saltet påføres veiene som befuktet. Illustrasjon:  Statens vegvesen

– Statens vegvesen jobber kontinuerlig sammen med bransjen for å få lavest og riktigst mulig forbruk av salt. Vi har satt i gang flere prosjekter, og planlegger flere nye. Målet er å automatisere strøing av sand og salt, for å sikre at det strøs med riktig mengde til riktig tid.

Torstein Isaksen viser til at de i disse dager tester ut ny teknologi, der man ved hjelp av lasermålere og avansert bildebehandling kan analysere føreforholdene rett foran bilen mens saltbilen kjører, og tilpasse saltmengden automatisk. Mer omfattende bruk av vær- og føredata skal også gi entreprenøren et bedre grunnlag for å ta beslutninger om den løpende driften, for eksempel om når og hvordan det skal saltes og hvordan mannskaper og utstyr skal disponeres.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Elbilister får igjen bruke kollektivfeltene på E18 mellom Asker og Lysaker, men bare i helgene.
Les også

Kollektivfeltet gjenåpnes for elbiler på E18

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.