Norske betongeksperter med professor Odd E. Gjørv ved Institutt for konstruksjonsteknikk på NTNU i spissen har advart mot svakheter i den norske byggestandarden.
Det har vist seg at betongkonstruksjoner som er eksponert for saltvann ofte får store korrosjonsskader etter kort tid.
Det finnes imidlertid en veldokumentert metode som løser slike problemer både billig, effektivt og ikke minst varig. Den kalles elektroosmose, og bygger i korte trekk på prinsippet om at når et porøst, væskefylt materiale settes under spenning, vil strømmen trekke de positivt ladde vannmolekylene mot den negative elektroden.
Ved å sette strøm på betongen kan vannet trekkes ut og unna det korrosjonsutsatte armeringsjernet.
Patententert
– Vi har hatt 1700 vellykkede installasjoner i Norge, og kan dokumentere at det oftest er både billigere og enklere enn konvensjonell drenering og isolering, sier daglig leder Hasse Halvorsen hos Elektro Puls Teknologier (EPT) i Porsgrunn. Halvorsen har patent på en metode.
EPT er ett av to firmaer i Norge som utfører slike installasjoner, mens mer enn 40 000 installasjoner er gjort i Europa med metoden som har vært kjent i mer enn 100 år.
Tidligere forsker og seksjonsjef Hans Christian Gran ved Byggforsk har fulgt utviklingen av metoden siden ETP ble etablert. – Det ser ut som Halvorsens patent virker. På Byggforsk vurderte vi å dokumentere metoden i Byggforskserien, som skal anvise og anbefale løsninger på de fleste problemer innen byggefaget. Men finansieringen gikk dessverre ikke i orden.
Bransjens generelle tilbakeholdenhet i forhold til metoden har en sammenheng med at fuktproblemer som regel blir håndtert av mindre aktører med dårligere økonomi enn de store entreprenørene og byggherrene.
Velger velkjent
– Den norske byggebransjen er svært konservativ. I tillegg er den lite forskningsinnrettet, og de offentlige midlene er sparsommelige. Derfor bruker dessverre mange dyr drenering, fordi de ikke har hørt om elektroosmose som faktisk virker, sier Gran, som i dag er seksjonsjef på Forsvarets Forskningsinstitutt.
EPT har patentert en metode som er dokumentert pålitelig og holdbar. Den sørger ikke bare for tette betong, men bidrar også til å gjøre bygningen mer energieffektiv. Grunnen er at det krever en del varmeenergi i bygningen å fordampe og transportere vekk fuktighet som trenger inn gjennom kjellermuren. En rå kjeller er kald, mens en tørr kjeller er lettere å holde varm. En tørr mur isolerer dessuten mye bedre enn en våt. Et elektro-osmoseanlegg i et bolighus trekker ikke mer strøm enn ei 25 watt lyspære fra nettet.
Prosjektleder Terje Arthur Olsen i Statsbygg forteller at de har valgt å beskytte armeringen etter metodene angitt i norsk standard. I tillegg har de stilt strengere krav til overdekning. – Standarden er god nok, om prosjekteringen og utførelsen er fagmessig utført. Dette blir neppe noe problem, tror han.