I all hemmelighet vurderte Oslo Børs statens aksjekjøp. Staten og Aker fryktet at kjøpet kunne utløse tilbudsplikt for hele Aker Kværner, skriver Dagens Næringsliv. Tilbudsplikt betyr at en aksjonær som kjøper seg opp til mer enn 40 prosent av stemmene i et børsnotert selskap må legge inn bud på samtlige aksjer i selskapet.
Over grensen
Oslo Børs «forhåndsgodkjente» transaksjonen, men partner Erik Thyness i Wiersholm mener uttalelsen og konklusjonen fra Oslo Børs er tvilsom og at de kan ha bommet da de ga råd til staten ifjor sommer.
– Tilbudsplikten utløses i utgangspunktet ved ethvert erverv av aksjer som medfører at man kommer over tilbudspliktgrensen. I dette tilfellet var grensen 40 prosent. Her har Aker Holding ervervet 40,1 prosent av aksjene i Aker Kværner, og da utløses det ifølge lovens ordlyd tilbudsplikt, sier Thyness til DN.
Frykt for pliktig bud
Thyness omtaler det som en "diskutabel vurdering" at tilbudsplikten ikke ble utløst i dette tilfellet.
Dersom Aker Holding, med Røkke og staten blant aksjonærene, nå skulle bli pålagt et pliktig tilbud, ville det ifølge Dagens Næringsliv kunne påført dem et gigantisk tap på over 7 milliarder kroner, siden kursen i Aker Kværner har falt fra 190 til 100 kroner per aksje de siste månedene.
Hverken departementet eller Aker vil kommentere saken overfor DN.