Ny teknologi basert på en stabilisert Ku-bånd-antenne vil være Jotron SatComs våpen i kampen om markedsandeler for levering av bredbånd til skip over hele verden.
Avgjørende ESA-midler
Fra lokalene på Tranby utenfor Oslo, skal det bygges opp en ny Satkom-virksomhet i Norge.
– Målet er å ta 25 prosent av det globale markedet innen 2012, sier administrerende direktør Ottar Bjåstad.
Sammen med Kjell Nohr har han sin bakgrunn fra den norske satellitterminal-leverandøren Nera Satcom, som ble nedlagt etter å ha blitt kjøpt opp av danske Thrane og Thrane i 2006. De to opprettet først selskapet NeraSat, som ble til Jotron SatCom i 2008 etter at de fikk kontakt med Jotron-gruppen – som har et globalt maritimt distribusjonsnett.
Med midler fra Norsk Romsenter begynte produktutviklingen for alvor, og i mars 2009 fikk selskapet en utviklingskontrakt med den europeiske romorganisasjonen ESA på 40 millioner kroner.
Norske partnere
Jotron SatCom har alliert seg med flere norske selskaper for å få utviklet og produsert satllittplattformen:
Mekanikken produseres av Tronrud Engineering på Hønefoss, Arta i Bergen lager parabolen og SelCotek i Drammen lager radomen (beskyttelsesdekselet). Elektronikken produseres av Jotron-gruppens avdeling i Litauen.
Utstyret testes nå ut på Color Viking, som går mellom Sandefjord og Strømstad. Snart vil en installasjon prøves ut om bord i et supplyskip i Nordsjøen i langt tøffere værforhold.
– Bedre enn konkurrentene
Det er i samarbeid med Ship Equip i Ålesund at installasjonene nå testes ut på sjøen, og det er også via slike systemintegratorer Jotron SatCom vil nå ut til sluttkundene i fremtiden, istedenfor å selge installasjonene direkte til brukerne selv.
Målet er å konkurrere mot de riktig store, som amerikanske SeaTel. De har rundt 70 prosent av det globale markedet i dag. Bjåstad mener de har all grunn til å lykkes:
– Vi har stort fokus på driftssikkerhet. Antennen har en enkel design som det er lett å gjøre service på. Programvareoppdateringer gjøres fra kontoret vårt. Tyngdepunktet i antennen er lavt, noe som gjør den mer stabil, og den har en integrert sender og mottaker, noe som gir mindre signaltap. Vi mener også at vi har en renere og mer kompakt konstruksjon enn konkurrentene, sier Bjåstad.
Les mer hos Norsk Romsenter.