MARITIM

Se video: Tilstanden er bedre enn fryktet

Mannskapet fra KNM Helge Ingstad har vært om bord i fregatten med videokameraer. Fartøyet bar mindre preg av oppholdet i vann enn de hadde trodd.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
1. mars 2019 - 08:24

Personell fra Sjøforsvaret, deriblant mannskapet som var om bord da fregatten kolliderte, filmet med GoPro-kameraer da de tok seg om bord i KNM Helge Ingstad onsdag og torsdag.  

Hevingen av fregatten går nå helt etter planen. Fregatten har  fredag morgen en dypgang på i overkant av 5 meter. Når avstanden mellom kjøl og vannlinje er 4,8 meter, senkes Boabarge 33 under og fregatten plasseres i krybber.

Boabarge 33 i forgrunnen, klargjort med krybber og støttestag. Lekteren senkes ned under KNM Helge Ingstad når den har en dypgang på 4,8 meter. Ved å deballastere lekteren og lense fregatten for vann, løftes KNM Helge Ingstad over vann. Det arbeidet kan begynne fredag kveld, etter planen. Søndag skal fregatten være på Haakonsvern. <i>Foto:  Forsvarsmateriell</i>
Boabarge 33 i forgrunnen, klargjort med krybber og støttestag. Lekteren senkes ned under KNM Helge Ingstad når den har en dypgang på 4,8 meter. Ved å deballastere lekteren og lense fregatten for vann, løftes KNM Helge Ingstad over vann. Det arbeidet kan begynne fredag kveld, etter planen. Søndag skal fregatten være på Haakonsvern. Foto:  Forsvarsmateriell

Når fregatten hviler på lekterens dekk, fortsatt delvis under vann, deballasteres den. Da først slippes kjettinger og den siste del av hevingen gjøres med lekteren.

Hjem på søndag

Ifølge Forsvarsmateriell vil det skje i ettermiddag. Det er i henhold til planen. Det innebærer at lekteren med fregatten overleveres Sjøforsvaret på Haakonsvern søndag.

Mannskapet hjelper til med å lense skipet, åpne dører ,luker og skott, samt plassere pumper. De fjerner også utstyr Forsvaret har håp om å berge, eller er sentralt for etterforsking og gransking av ulykken.

Både videoer og det som fjernes overleveres politiet og Statens Havarikommisjon for Transport (SHT).

Flere av mannskapet på 113 er tilbake på fregatten for å hjelpe til med lensing og fjerne utstyr som kan reddes eller brukes i granskingen.

Overlevert

Avdelingsleder  Dag Sverre Liseth i SHT sier at de allerede har fått en del materiell overlevert.

SHT har fått en liste på 1400 utstyr om bord av Sjøforsvaret. Ut fra den har SHT fortalt hva de vil ha til sin gransking.

-Noe har vi allerede fått. Vi har folk på stedet som følger arbeidet tett, sier Liseth.

Han sier at det viktigste materialet, deriblant datamaskiner og logger, er hentet ut av dykkere tidligere.

Stabiltetsberegning

Liseth sier at de også får videoer som kan dokumentere hvilke dører, luker og skott som er åpne og lukket.

-Vi er ikke bekymret over at mannskapet skal fjerne eller endre noe uten at vi får det dokumentert, sier han.

SHT må ha full oversikt over hvilke dører og skott som åpnes nå for å hjelpe til med dreneringen. Dette er dokumentasjon SHT trenger til beregninger av fregattens stabilitet og tilstand da den sank.

To av mannskapet som var med da fregatten kolliderte 8. november 2018, sier til NRK at det var sterkt å komme tilbake på ulykkesskipet.

– Det ligger ting og slenger overalt. Fartøyet er like skittent inni som det er på utsiden, sier Anita Eide (26) til NRK. Sammen med Jostein Kjernaas er de med og hjelper til med å plassere pumper.

Var i maskinkontrollrommet da det smalt

Så lenge skipet er under vann, betyr ikke vekten av vannet om bord under vannlinje noe. Da gjelder Arkimedes lov.

For at Rambiz (3.700 tonn løftekapasitet) og Gulliver (4.000 tonn) skal klare å heve KNM Helge Ingstad ytterligere, må vekten reduseres ved å få ut alt vann i rom over vannlinjen. Fregatten veier i seg selv i overkant av 5.200 tonn.

Lukkede dører og skott må åpnes for å slippe ut vann. Pumper på mellom 50 og 250 m3 plasseres rundt for å bidra til lensingen.

– Vi er med å lense vannet ut fra områdene der det ikke går ut av seg selv. I tillegg henter vi ut en del utstyr, forklarer Eide til NRK.

Flengen etter kollisjonen på styrbord side. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Flengen etter kollisjonen på styrbord side. Foto:  Eirik Helland Urke

Eide var i maskinkontrollrommet, midt i fartøyet, da de smalt inn i «Sola TS». Eide og kollegaene i maskinrommet trodde de hadde gått på grunn.

– Vakten min hadde akkurat startet da jeg hørte et høyt smell. Det ristet, lysene blinket og nødlyset slo seg på, forteller hun.

Løftelekteren

Ifølge faktainformasjon fra BOA Management, er Boabarge 33 bygget i 2011 og er på 25.000 dødvekttonn. Lekteren måler 140 x 36 meter og stikker 8,54 meter dypt.

Den kan senkes ned slik at dekket forut ligger åtte meter under vannflaten, og 13 meter akter. Dekket har en bæreevne på 31,5 tonn pr kvadratmeter. Ballastvannpumpene har en kapasitet på 6.000 kubikkmeter i timen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.