SPRENGNING

Silo veltet feil vei: Politiet leier inn ekstern ekspert

Fredag ettermiddag gikk det galt under rivningen av en silo i danske Vordingborg. Men det var ikke første gang.

Video fra Vordingborg Net.
Av Ulrik Andersen, Ing.dk
9. apr. 2018 - 15:16

Fredag gikk ikke alt etter planen under rivningen av en silo i Vordingborg. Den 53,2 meter høye siloen veltet i stikk motsatt retning enn den som var planlagt, og traff det lokale biblioteket. Mandag kan sprengningslederen Kenneth Wegge fra bedriften Sprængningstjenesten fremdeles ikke forklare hva som fikk den 37 år gamle siloen til å velte i feil retning. Politiet har leid inn en ekstern rådgiver for å hjelpe til med etterforskningen av uhellet. Det forteller Mads Justesen, som er politikommissær i Sekretariat Midt i Næstved Politi til danske Ingeniøren.

– Vi har samlet inn fotos, og nå skal vi dels vurdere om den sprengningsplanen som var utgangspunktet for sprengningstillatelsen har blitt fulgt, og dels om det var feil i sprengningsplanen. Det har vi leid inn en ekstern konsulent til å hjelpe oss med, forteller han uten å ville opplyse navnet på konsulenten.

Som å fjerne forbeina på en stol

Sprengningsplanen blir heller ikke offentliggjort, men Kenneth Wegge forteller at rivningsbedriftene hadde skåret en kile inn i siloen på den siden som vendte bort fra biblioteket. I kilesnittet stod det igjen fire 'bein' som skulle sprenges vekk, og deretter skulle tyngdekraften få siloen til at tippe i den riktige retningen.

– Du kan sammenligne det med å sitte på en stol, og så fjerner man forbeina. Det er en metode som er mye brukt og anerkjent, både for siloer og skorsteiner.

Fikk hjelp fra Niras

Sprængningstjenesten har stått for rivningen av den gamle sementsiloen og det tilhørende trappetårnet. Trappetårnet ble fjernet 9. mars. Men dette tårnet veltet heller ikke helt som planlagt. Det landet omkring to meter nærmere havnen enn forventet, og derfor traff en del masser og stein en boligeiendom i nærheten, hvor det blant annet ble knust noen ruter.

Siloen skulle fjernes fra havnen i Vordingborg for å gi plass til en ny høyblokk, men den 53,2 meter høye bygningen veltet i feil retning og traff et evakuert bibliotek. <i>Foto:  Stillbilde fra Youtube.com / Vordingborg Net</i>
Siloen skulle fjernes fra havnen i Vordingborg for å gi plass til en ny høyblokk, men den 53,2 meter høye bygningen veltet i feil retning og traff et evakuert bibliotek. Foto:  Stillbilde fra Youtube.com / Vordingborg Net

For å sikre at det var full kontroll over fallretningen i forbindelse med rivningen av siloen, fikk Sprængningstjenesten hjelp fra rådgivningsfirmaet Niras, forteller Kenneth Wegge.

– De hjalp oss med å beregne fallkurver, vibrasjoner og slike ting, og har selvfølgelig også sett på hele prosjektet, forteller han.

Etter at artikkelen ble publisert har Niras henvendt seg til danske Ingeniøren for å understreke at Niras «ikke har hatt til oppgave å kontrollere sprengningsplanen og dermed heller ikke fallretningen». Oppgaven til Niras har utelukkende vært å «vurdere vibrasjoner og oppsprøyt fra nedslaget ut fra den gitte sprengningsplanen. Oppgaven har ikke omfattet kontroll av sprengningsplanen, og forutsetningen for Niras sin rådgivning har vært at siloen veltet som planlagt i østlig retning.»

Fullstendig sikkerhet

Sprengningsplanen tog dels utgangspunkt i tegningsmateriale og i konkrete oppmålinger av siloen.

– Vi går med livrem og seler når vi planlegger sprengninger. Det brukes veldig mange forberedelsestimer på det, og vi har brukt både tegninger og egne undersøkelser, forteller han.

– Men har dere beregnet om den delen av siloen som var igjen etter at beina var sprengt bort kunne bære vekten av siloen?

– Det har selvfølgelig også blitt gjort beregninger på alle bein og profiler, svarer Kenneth Wegge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Mennesker var aldri i fare

Sikkerhetsavstanden under sprengningen var 125 meter, så det var på ikke noe tidspunkt fare for menneskeliv, selv om sprengningen slett ikke gikk som planlagt. Det bekreftes også av politiet.

Umiddelbart etter sprengningen rev det lokale sivilforsvaret i samarbeid med rivningsfirmaet og Beredskabsstyrelsen ned en del av hjørnet som ble truffet. Men etter å ha fjernet en del av taket og litt av ytterveggen var bygningen faktisk stabil nok til at skadeservice-bedriften kunne redde enkelte ting ut av det rommet som hadde blitt truffet, og avskjerme resten av bygningen mot vind og vær. I kommunen er man nå i gang med å få vurdert skadene på bygningen.

Politiet kan fremdeles ikke si når årsaken til uhellet er klargjort.

KORRIGERT 10. april klokken 15.30: Etter at artikkelen ble publisert har Niras henvendt seg til danske Ingeniøren for å understreke at Niras «ikke har hatt til oppgave å kontrollere sprengningsplanen og dermed heller ikke fallretningen». Artikkelen er oppdatert med denne og utdypende informasjon.

Artikkelen ble først publisert på Ing.dk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.