HELSE

Singapore åpner for salg av kjøtt dyrket i laboratorier

Kjøtt som er dyrket fram i laboratorier, kan nå selges på restauranter i Singapore – det første landet i verden som tillater salg av denne typen kjøtt.

Selskapet kaller nyheten et gjennombrudd for verdens kjøttindustri, som leter etter metoder for å produsere mer miljøvennlig kjøtt.
Selskapet kaller nyheten et gjennombrudd for verdens kjøttindustri, som leter etter metoder for å produsere mer miljøvennlig kjøtt. Foto: Colourbox.com
2. des. 2020 - 11:29

Kjøtt som er dyrket fram i laboratorier, kan nå selges på restauranter i Singapore – det første landet i verden som tillater salg av denne typen kjøtt.

Det amerikanske selskapet Eat Just kunngjorde onsdag at de hadde fått godkjenning fra bystaten. Deres kyllingkjøtt er dyrket fram i bioreaktorer fra dyreceller.

Selskapet kaller nyheten et gjennombrudd for verdens kjøttindustri, som leter etter metoder for å produsere mer miljøvennlig kjøtt.

Ifølge den britiske storbanken Barclays vil markedet for kjøttalternativer bli verdt 140 milliarder euro, tilsvarende 1.244 tusen milliarder kroner, i løpet av det kommende tiåret. Det tilsvaret rundt en tidel av den globale kjøttindustrien, skriver BBC.

Tror på færre husdyr

Kjøttalternativer finnes i stadig større grad i butikkhyllene, men disse er gjerne plantebasert, i motsetning til Eat Justs produkt, som altså er laboratorieframstilt.

Allerede i 2030 kan antall storfe i USA bli halvert og innen 2035 er besetningene redusert til en fjerdedel av dagens nivå. Det går frem av rapporten Rethinking Food and Agriculture 2020 – 2030, gitt ut av tenketanken RethinkX.

– For meg var dette en wake-up call, rapporten er jo uhyre dyster. Utviklingen vil nok ikke gå så raskt som forfatterne hevder, men det er likevel mulig at dette er veien det går, sa Nofimas direktør Øyvind Fylling-Jensen til TU tidligere i år.

Store klimautslipp

Kjøttforbruket i verden ventes ifølge Eat Just å stige med 70 prosent fram mot 2050.

Ifølge The Guardian blir om lag 130 millioner kyllinger og 4 millioner griser slaktet hver dag. Målt i vekt er 60 prosent av jordas pattedyr buskap, 36 prosent mennesker og 4 prosent ville dyr.

Eksperter har ofte advart om at økende kjøttforbruk bidrar til å øke landbrukets klimautslipp. Det er hovedsakelig fordi kyr produserer mye metan, en av de kraftigste klimagassene, og fordi kjøttproduksjon ofte skjer i områder der det er hogd ned skog som binder opp CO2.

Men småskalaproduksjon av laboratoriekjøtt krever relativt mye energi, og fører dermed også til klimautslipp. Produsentene mener imidlertid at produksjon i stor skala vil gi muligheter til å kutte utslippene betydelig. Bruken av vann og landområder antas å bli langt mindre enn i konvensjonell kjøttproduksjon.

Grønt eller blått? Det er kanskje ikke så opplagt som en skulle tro.
Les også

Forskere: Mener overgangen til grønt hydrogen vil få betydelige miljøkonsekvenser

Tror prisen vil synke

Det har vært bekymring knyttet til prisen på laboratoriekjøtt, som så langt er langt dyrere å produsere enn de plantebaserte kjøtterstatningene.

En talsmann for Eat Just sier til nyhetsbyrået AFP at produktet i første omgang vil være i samme prisklasse som kylling av prima kvalitet til en restaurant i toppsjiktet.

Senere er håpet at prisen skal bli lavere enn vanlig kylling, legger han til.

Eat Just håper godkjenningen vil bli den første av mange i Singapore og verden over.

Flere titalls bedrifter har forsøkt å få laboratoriekjøtt inn på markedet, skriver BBC. Blant de største er israelske Future Meat Technologies og det Bill Gates-støttede selskapet Memphis Meats.

 

En antenne-nese er skapt i et laboratorium på Gjøvik.
Les også

Kunstig «nese» snuser seg fram til skadet frukt og bedervet kjøtt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.