Skien kommune holder prosjekteringsgruppen ansvarlig for de forsinkelser og endringer som har oppstått etter at det ble oppdaget at de prosjekterte, transparente ytterveggskonstruksjonene ikke tilfredsstiller byggeforskriftene.
Brannteknisk analyse
16. mars fikk Skien kommune et skriv fra prosjekteringsgruppa, hvor de foreslår tiltak for å kompensere for manglende brannsikkerhet. Disse tiltakene har kommunen nå godkjent.
Prosjektleder Arne Olaussen, Olaussen rådgivende ingeniørkontor, sier prosjekteringsgruppen skal detaljprosjektere tiltakene, og gjøre en brannteknisk analyse.
Dersom denne analysen blir godkjent, settes tiltakene ut i livet.
Store endringer
Da skal de skifte ut både Moniflex-isolasjonen og fasadeplatene av polykarbonat helt opp til vinduene på alle vegger. De brannfarlige materialene byttes ut med ubrennbar isolasjon (steinull) og stålplater.
Ytterveggene blir også seksjonert med ubrennbare soner fra gulv til tak, i en bredde på cirka 60 centimeter.
Innvendig skal samtlige polykarbonatplater byttes ut med trådglass. Dette gjøres for å øke brannsikkerheten enormt, samtidig som man bevarer effekten for å slippe gjennom lys.
I tillegg fullsprinkles hele arealet innvendig, og det monteres fasadesprinkling utvendig.
Ingen prisoverslag
Ifølge administrerende direktør Steinar Solberg, HRL Entreprenør, må alt opplegg for sprinkling gjøres fra bunnen av.
Hvor lang tid det vil ta å gjennomføre disse endringene, og hvor mye det vil koste, vet han ikke. HRL Entreprenør, som har hovedentreprisen på Mæla skole, har ennå ikke fått noen formell henvendelse fra kommunen - og det er andre entreprenører som vil få ansvar for sprinklingen.
- Vi har ikke beregnet kostnader eller spurt entreprenøren om hvor lang tid det vil ta. Foreløpig er vi glade for å ha fått en løsning som vi på byggherresiden kan akseptere, og håper vi vil se en ferdig og svært brannsikker skole før jul, sier eiendomssjef Geir Bjelkemyr-Østvang i Skien kommune.
Møtes etter påske
I et brev datert 22. mars skriver prosjektleder Arne Olaussen til prosjekteringsgruppen, ved Pir II Arkitektkontor i Trondheim, at de må varsle sine respektive forsikringsselskap, siden kommunen gir dem all skyld i denne saken.
De pålegges samtidig å gjennomføre det nødvendige prosjekteringsarbeidet som er foreslått, og får beskjed om at prosjekteringen skal gjennomføres så raskt som mulig.
Etter påske skal kommunen, som byggherre, ha et møte med prosjekteringsgruppen for å diskutere hva de skal gjøre med skyldspørsmålet.
- Men kommunens synspunkt er ikke endret, sier eiendomssjef Bjelkemyr-Østvang.
Svarer ikke
Siden fredag 23. mars har det ikke lyktes Teknisk Ukeblad å komme i kontakt med representanter for prosjekteringsgruppen.
Prosjekteringsgruppeleder Harald Åge Bjørkum, Myklebust AS, svarer ikke på telefon.
- Jeg sitter i et møte. Kan jeg ringe tilbake senere?, sier Ogmund Sørli, som er prosjektets leder hos Pir II Arkitektkontor.
Han har så langt ikke ringt tilbake.