Professor i medisin, Holger Ursin ved Uni Helse, Universitetet i Bergen, mener regjeringen kjører en kunnskapsløs politikk mot sykefravær og helseutgifter.
Store forskjeller
– Forebygging reduserer ikke sykefraværet, og ingen vet om rehabilitering virker. Det er ufattelig at det øses ut hundrevis av millioner på tiltak man ikke kjenner effekten av, sier han til Dagens Næringsliv.
Ursin har selv drevet forsøk med forebygging for store bedrifter. Han mener det stadig blir større sosioøkonomiske forskjeller i folks helse: De med høy utdanning spiser sunnere og trener riktigere, mens de med lav utdanning fortsetter som før. Det gjør at forebyggende tiltak gjør de friske friskere, mens de som er en del av sykefraværsstatistikken blir stående igjen på perrongen.
Feil vurderingsgrunnlag
Ursin tviler også på om rehabiliteringen som drives i Norge virker når det gjelder å få folk tilbake på jobb. Til Dagens Næringsliv sier han at politikerne måler virkningsgrad ut fra hvor fornøyde brukerne er. De sammenligner ikke hvor lang tid det tar før de som får behandling er tilbake i jobb, i forhold til de som ikke behandles.
– Det er ikke overraskende at en forsker reagerer på manglende kunnskap. Forskere lever av å levere kunnskap, sier leder av Stortingets helsekomité, Bent Høie (H), til avisen.