INDUSTRI

Slik sprer lakselus seg i fjorder

Simulerer hvordan havstrømmer bringer smitten fra anlegg til anlegg.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
17. aug. 2017 - 13:25

Sintef har nylig sluttført den hydrodynamiske simuleringen som gir et tydelig, visuelt inntrykk av hvordan sykdom og lus vandrer mellom oppdrettsanlegg.

Strømmene i havet,  mellom øyer og inn i fjorder, er avgjørende, I Chile har myndighetene tillatt kortere avstand mellom merder og plassering nærmere land.

- Da utvikler det seg lett sykdom, sier forsker Øyvind Knutsen ved Sintef.

Dødelig sykdom

For rundt 10 år siden holdt sykdom på å legge hele oppdrettsindustrien i Chile i ruiner.

Nå bidrar Sintef til å bygge den opp igjen.

Gjennom avanserte analyseprogram kan forskerne «slippe ut» lus, og deretter observere hvordan de følger havstrømmene.

– Hvis et anlegg får for mye lakselus og må avluses, koster dette mye penger. I verste fall flere hundre tusen kroner. Det er derfor stort fokus på å få kontroll på lusesituasjonen i Chile, sier Knutsen.

Over 70 prosent av jorda er dekket av vann, men bare to prosent av det vi spiser kommer fra sjøen.

Ifølge Sintef er det et enormt markedspotensial for norsk oppdrettsnæring. Havforskningsinstituttet hevder at produksjonen kan økes ti ganger, så sant det gjøres miljøriktig.

Voksen hunn-lakselus, størrelse 8-12 mm. <i>Foto:  Hommedal, Marit/NTB Scanpix</i>
Voksen hunn-lakselus, størrelse 8-12 mm. Foto:  Hommedal, Marit/NTB Scanpix

Analyser

Sintef har fått en ny kontrakt på nettverksanalyser for å se hvordan smitte kan hindres ved å flytte anlegg og spre dem for å øke avstanden. Chilenske myndigheter har foreløpig holdt mye på med «brannslokking». Nå er det mer fokus på permanente løsninger, basert på simuleringer og analyser.

Sjømatorganisasjonen Intesal, er en av Sintefs samarbeidspartnerne i Chile. Forsker Daniel Jimenez i Intesal bekrefter at næringen trenger hjelp.

– Forskerne fra Sintef har vært veldig nyttige spesielt med tanke på modellering av hydrodynamikken på forskjellige steder i Chile. Oppdrettsnæringen i Chile er den nest største i verden og problemer innen denne næringen får store samfunnsøkonomiske ringvirkninger for landet vårt, sier han til gemini.no som tidligere har omtalt prosjektet. 

Tungregning

Datasimulering av spredning benyttes også i Norge.  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

- Vi gjør tilsvarende simuleringer og analyser for norske kunder, både industri og forskningsmiljøer, også i EU-regi, sier forsker Øyvind Knutsen ved Sintef til TU.

Sintef har siden 80-tallet utviklet det kraftige, digitale modellverktøyet Sinmod.

- Simuleringene krever mye regnekraft. Det er ikke noe man kjører på en PC, sier Knutsen.

Datasimuleringene baserer seg på globale havmodeller, tilsvarende globale værmeldingsmodeller.

- Utgangspunktet er en global modell. Så henter vi ut geografiske områder og går dypere og dypere, med høyere og høyere oppløsning til vi ser strømmene inn og ut og mellom øyer og fjorder, sier Knutsen. 

Vis mer

Målet med arbeidet er å finne tiltak. Det kan være bedre plassering av merder og fjerning av dem som fungerer som springbrett for spredning.

På grunn av forskjeller blant annet i vanntemperatur, er spredning av lus og sykdom annerledes i Norge enn i Chile. Der er vanntemperaturen noe høyere, som gir kortere levetid per lusegenerasjon. I lavere temperaturer, overlever lusa lengre og kan føres med strømmen over større avstander.

I Norge er det fylkeskommunen som gir tillatelse til etablering av fiskeoppdrett. Men dersom det oppstår problemer med lakselus eller sykdom, er det Mattilsynet som krever tiltak.

Hvis et anlegg har for mye laskselus, vil oppdretter få pålegg om å gjøre tiltak, normalt ikke flytting. I tilfeller med sykdom, er flytting mer aktuelt.

Slik fungerer søknadsprosessen for oppdrettsanlegg.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.