Det er nanoteknologisk og kjemisk forskning fra Aalborg Universitetet ( AAU) som har kommet frem til en måte å produsere intelligente klær på - som gjør at det kapsler inn svette.
Nedkjøling
Dermed kan du kanskje om ikke lenge løpe en tur uten å lukte svette.
- Klær vi kjenner i dag kan beskytte oss mot regn eller kulde. Med intelligente klær menes blant annet klær som for eksempel kjøler deg ned når du er varm, så du ikke begynner å svette, sier lektor Kim Lambertsen Larsen, Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi til Ingeniøren.
CHAT-samarbeid
Utviklingen av intelligente klær foregår i tett samarbeid mellom universitetet og bedrifter i AAUs nye nettverk kalt Centre for Human Appliances and Technology ( CHAT).
Forskningen i dette nettverket strekker seg fra radiokommunikasjon og nanoteknologi til helse og kjemi.
Kontrollerer lukten
Prosjektet tar utgangspunkt i parfymert tøy - slik de blir når du for eksempel har vasket dem i vaskemaskin med skyllemiddel. Disse luktene svinger imidlertid i intensitet, og forsvinner raskt.
Målet med forskningen er derfor å komme så langt at de klarer og kontrollere utskillingen av lukt. For eksempel er det viktigere at klærne lukter godt når du bruker dem enn når de ligger i skapet ditt.
- Våre foreløpige resultater tyder på at vi teknologisk kan få utskillingen av lukt til å skje on-demand - når det er behov for det, sier Kim Lambertsen Larsen.
Fylles og tømmes
Teknologien skal også kunne reagere aktivt, ved for eksempel å kapsle inn dårlig lukt. Det skjer som en reaksjon på varme og fukt fra huden.
I praksis vil dette fungere ved at molekyler i klærne frigir parfyme når de er fulle, og samler opp avfallsstoffer - som svette - når de er tomme.
Svetten fjernes deretter ved vanlig klesvask.
Mange muligheter
Det aktive stoffet som brukes, er Cyclodextrin. Selv om dette er kjent, har forskerne ved AAU en utfordring i å få dette bundet til alle mulige tekstiler.
Kim Lambertsen Larsen ser også andre bruksmuligheter enn svettefjerning:
- Dersom man kan impregnere en t-skjorte med medisin mot en hudlidelse, eller ta på seg en "hodepinetrøye" når man har vondt i hodet, så vil det være ultimat bruk av teknologien, sier Lambertsen Larsen.