Risikonivået i petroleumsindustrien har holdt seg nokså stabilt, ifølge Risikonivårapportene for 2008 (RNNP), som Petroleumstilsynet (Ptil) presenterte i dag.
Flere gasslekkasjer
Antall gasslekkasjer større enn 0,1 kg/s var 12 i 2008, mot 10 året før. Målet ifølge OLFs Gasslekkasjeprosjekt var at antallet slike lekkasjer ikke skulle overstige 10 i 2008.
Den største gasslekkasjen, ved Oseberg C i september, var beregnet til hele 26 kg/s. Oljelekkasjen i utstyrsskaftet på Statfjord A i mai hadde også stort risikopotensial.
Oseberg-lekkasjen var den nest største i prosessområder i nyere tid.
- Må være målrettet
Ptil-direktør Magne Ognedal velger likevel å se positivt på tallene:
– Denne utviklingen viser at næringen kan oppnå gode resultater med målrettet og kontinuerlig arbeid. Men ikke minst; at innsatsen må gå over tid, at det ikke nytter å slippe taket, og at en stadig må opprettholde søkelyset på utfordringene – selv om utviklingen går i riktig retning, sier han i en pressemelding.
Færre personskader
Det ble registert 405 personskader på innretninger i 2008, hvorav 34 var alvorlige. I 2007 var tilsvarende tall 437 og 36. Det var ingen dødsulykker på norsk sokkel i fjor.
Det er tydelig at skadefrekvensen går ned, og at utviklingen siden foregående tiårsperiode er positiv.
I 2008 var skadefrekvensen 0,86 alvorlige personskader per million arbeidstimer.
Om RNNP
- Ble igangsatt i 1999/2000 for å utvikle og anvende et måleverktøy som viser utviklingen i risikonivået på norsk sokkel.
- Resultatene brukes til å forstå utviklingen i risikonivå blant partene.
- Metodene som benyttes er hendelsesindikatorer, barrieredata, intervju med nøkkelinformanter, arbeidsseminarer, feltarbeid og en stor spørreskjemaundersøkelse annet hvert år.
- Resultatene presenteres i årlige rapporter, som gir grunnlag for å sette i gang tiltak for å motvirke en negativ utvikling.