TRONDHEIM: Elever fra Blindern Videregående skole designet en skipsmodell som totalt sett var best etter både fartsprøver, manøvreringstester, stabilitet- og krengeprøver. Dermed ble det seier i den gjeveste skipsdesignklassen.
– Akkurat nå føles det helt sykt. Utrolig gøy å vinne, sier Lars Bihaug-Frøyland til Marinteks nettsider.
– Det er veldig stort, supplerer Gjermund Bae.
- Verdens første batteriferge har gått i et år: Dette blir ferge nummer to
Hardt arbeid
De fire elevene Isak Kløvstad Birkeland, Lars Bihaug-Frøyland, Gjermund Bae og Erlend Hordvei fra Blindern vgs jobbet til tider døgnet rundt i fire måneder med modellen. De syntes det var kult å se modellen komme først over mållinja i finalen.
– Det er trist at det hele er over, men det har vært veldig artig, sier Bae.
– Kanskje du vil bli skipsdesigner?
– Ja, kanskje det. Jeg må vurdere det nå som vi vant hele greia, sier han.
Rekord
Hele 519 elever og 51 lærere fra 30 videregående skoler deltok i år på den landsomfattende skipsdesignkonkurransen Ocean Space Race.
Det har aldri før vært så mange deltakere på arrangementet, hvor det konkurreres om beste skipsmodell, skipsdesign, design av vindturbin og marine konstruksjon i åpen klasse.
Dette var niende gang Ocean Space Race ble arrangert. I fjor vant Haram vgs klassen for skipsdesign.
Nytt i år er konkurransen om beste vindturbiner.
– Det har vært økende interesse fra flere skoler og klasser om å konstruere vindturbiner i åpen klasse. Vi har derfor opprettet det som en egen kategori i år, sier kommunikasjonssjef Jo Stein Moen ved Marintek.
Teknologifag på skolen
Modellene er utviklet som en del av faget «Teknologi og forskningslære». Samarbeidsforum Marin, Marintek (som er en del av Sintef-konsernet) og NTNU arrangerer konkurransen i fellesskap.
Målet med faget Teknologi og forskningslære, og ikke minst konkurransen, er å øke interessen for realfag og spesielt havromsteknologi.
Alle elevene var i Trondheim over to dager i forrige uke, hvor de fikk omvisning på NTNU, testet sine farkoster i ett av verdens største havlaboratorium ved Marintek og lyttet til foredrag fra spesialister innen den marine næringen.
- Dette er realfag i praksis på en måte du ikke får i den videregående skolen ellers. Det er veldig mye anvendt fysikk og problemløsning, sier lærer ved Blindern vgs, Jan Alfred Sandven.
Gjenganger
Skoler fra hele landet var representert i årets Ocean Space Race.
En av veteranene er fra Ulstein. De har deltatt hele ni år på rad.
- Vi lærer hvordan vi designer skip og vi tester det ut i praksis. Når vi bor i et område hvor det bygges mange skip og fartøy, er det veldig interessant for oss å lære hvordan det skjer, sier lærer ved Ulstein vgs, Magnar Sunde.