Statsminister Erna Solberg delte ut prisen til Tronrud på Industrikonferanse i Oslo tirsdag ettermiddag. Det er Norsk Industri og Siemens som samarbeider om kåringen.
En bredt sammensatt jury har vurdert et rekordstort antall kandidater i år.
Etter nøye vasking og vurdering, satt de igjen med tre finalister:
- Moelven Industrier (treindustri)
- Tronrud Engineering (industriautomatisering) utvikler, produserer og leverer automatiseringsløsninger
- Aarbakke (utvikling og produksjon av olje- og gassutstyr)
Juryen mente det var et vanskelig valg med tre svært gode kandidater fra tre ulike bransjer.
Familieeide
Juryleder Torger Reve sa til TU før vinneren var kåret at finalistene er gode rollemodeller og viser at det fortsatt er mulig å starte og drive industribedrifter i Norge.
– Alle tre hevder seg på øverste teknologiske nivå i sine bransjer, sier Reve til TU.
Finalistene er alle startet opp og drives fortsatt av familier. Det er ikke tilfeldig, mener Reve.
– Det er en fordel å ha langsiktige eiere som er direkte involvert i bedriften og ikke er ute etter kortsiktige resultater, sier Reve.
Imponerer
Fra å starte i garasjen som et familiedrevet selskap, er selskapet nå i front på flere områder, blant annet innen digitalisering
Knut E. Sunde, jurymedlem
Knut E. Sunde, som sitter i juryen for Norsk Industri, sier at Tronrud Engineering er et imponerende industrieventyr.
– Fra å starte i garasjen som et familiedrevet selskap, er selskapet nå i front på flere områder, blant annet innen digitalisering, sier Sunde.
Administrerende direktør Anne Marit Panengstuen i Siemens mener vinneren symboliserer håp.
– Tronrud Engineering viser at det er mulig å komme langt med kreativ innstilling og ved å investere i moderne produksjonsmetoder. Tronrud er et strålende eksempel på et familiedrevet norsk selskap som er kommet svært langt i å ta i bruk ny teknologi for å optimalisere produksjonen, og som bare ser muligheter og fordeler med digitalisering sier Panengstuen.
Jurymedlem Jan M. Moberg, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TU Media, sier at Tronrud Engineering er en spennende bedrift med mange interessante prosjekter og teknologi i porteføljen.
Posepakking
– Tronrud er et enestående eksempel på hva vi trenger mer av i Industri-Norge. Lokale virksomheter med kompetanse i verdensklasse. Det spesielle med Tronrud er evnen til innovasjon og industrialisering. Sist med å designe og produsere en pakkemaskin som setter verdensrekord. Fra Ringerike. Det er bare å gratulere, sier Moberg.
Pakkemaskinen han viser til er verdens raskeste pakkemaskin for poser, TCP 300 (se video under). Tronrud har klart å mer enn doble hastigheten på maskinen fra 140 til 300 poser i minuttet.
I tillegg har designtiden blitt redusert med 10 prosent og igangskjøringsfasen redusert med 25 prosent, noe som gir en overordnet redusert tid fra idé til ferdig produkt. Flere av komponentene i TCP 300 er i tillegg 3D-printet i egne produksjonslokaler.
Tronrud Engineering har rundt 200 ansatte og holder til på Eggemoen utenfor Hønefoss.
OBS: Vi gjør oppmerksom på at ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TU Media, Jan. M. Moberg, er med i juryen.