Statlig krav til eierskap skal gjøre Equinor grønnere

Alle de statlige selskapene får krav om å ha klimamål som gir netto nullutslipp fra selskapene innen 2050.

Næringsminister Jan Christian Vestre la i dag fram nye grønne krav til selskaper eid av staten.
Næringsminister Jan Christian Vestre la i dag fram nye grønne krav til selskaper eid av staten. Bilde: Stian Lysberg Solum / NTB
21. okt. 2022 - 12:04

Staten har direkte eierskap i 71 selskaper. Staten eier for eksempel 67 prosent av Equinor, 54 prosent av Telenor og 100 prosent av Statkraft. 

En ny stortingsmelding om det statlige eierskapet har fått tittelen «Et grønnere og mer aktivt eierskap» og trekker opp en rekke nye forventninger til statlig eide selskaper.

Alle de statlige selskapene får krav om at de har klimamål som gir netto nullutslipp fra selskapene innen 2050. Det er i tråd med parisavtalen. Målene skal være vitenskapsbaserte der hvor det er mulig, og dokumenterbare. Alle selskaper skal rapportere på sine utslipp. 

Det gjelder også Equinor, sier Vestre til NRK

– Alle statens selskaper skal være ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet. Det betyr at de skal integrere FNs bærekraftmål i sine strategier og sin daglige drift, sa Vestre på fremleggelsen.

Selskapene må rapportere om negativ påvirkning

Han sa at han også forventer at selskapene kartlegger, forebygger og begrenser negativ påvirkning eller skade selskapene gjør på mennesker, natur, samfunn og miljø. Selskapene skal også ha systemer for å gjenopprette eventuell skade de påfører, og de skal være i dialog med de menneskene de kan ramme negativt med virksomheten sin. 

Selskapene må også rapportere på klimarisiko. Også natur, økosystemer og biologisk mangfold skal selskapene rapportere på. 

– Vi forventer at alle selskapene har mål om å redusere sin negative påvirkning på naturen, men også mål om å øke sin positive påvirkning på naturen.

Det jobbes ifølge Vestre med en standard for dette. 

 

Å akseptere at markedet ikke løser samfunnets behov for kraftsystem, sitter langt inne i Norge, sier økonom Kjell Roland. Her i samtale med Ola Borten Moe (Sp) om gruvedrift i Arendal i august 2024.
Les også

– Bare Norge eksponerer forbrukerne for timesprisen

Hvordan det går med målene, vil da bli en del av den såkalte eierdialogen – det vil si statens oppfølging av styrene i de statlige selskapene.

– Dette må de rapportere til oss på årlig, innenfor rammene av anerkjente vitenskapelige standarder for rapportering. Rammeverk for dette er under utvikling sier Vestre.

Vis mer

Fjerner bonusordninger for ledere

Torsdag kveld ble det kjent at Vestre også vil stramme kraftig inn på lederlønningene i statseide selskaper.

Blant annet vil han knesette et prinsipp om at ingen statlig toppleder skal ha større lønnsutvikling enn de ansatte – og ikke i prosent, men i kroner og øre.

Regjeringen vil også fjerne bonusordninger i selskaper som Equinor, DNB, Norsk Hydro og Posten – såkalte «kategori 2»-selskaper der staten har særskilte begrunnelser for eierskapet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

I selskaper i kategori 1, som Flytoget og Aker Solutions, vil regjeringen halvere bonusen.

Varslet i Hurdalsplattformen

Arbeidet med eierskapsmeldingen har pågått siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet snekret sin regjeringsplattform i Hurdal i fjor.

Regjeringspartiene er enige om at staten skal etablere eller kjøpe seg inn i selskaper på områder som er av strategisk interesse for Norge, og at statlig eierskap skal brukes for å sikre nasjonal kontroll over blant annet energi- og naturressurser.

Vestre understreket at regjeringen vil ha et pragmatisk syn på om staten skal eie eller ikke. Han presenterte flere nye begrunnelser for at staten skal eie selskaper, blant annet det han kalte markedssvikt der det grønne skiftet går for sakte. 

– Det handler om at statlig kapital raskere kan få til grønn omstilling, sa Vestre på fremleggelsen. 

Verdien av statens eierandeler i selskapene hvor statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid var ved utgangen av 2021 beregnet til 999 milliarder kroner.

 

Et mellomstort vindkraftanlegg med 20 turbiner vil med dagens regler gi vertskommunen i snitt opp mot 12-14 millioner kroner i skatteinntekter hvert år, ifølge Fornybar Norge. Bildet fra Roan vindpark.
Les også

Fornybar Norge: Mener fornybarnæringen er en gullgruve for staten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.