Statoil melder i dag at de tildeler nye rammeavtaler til Aker Solutions, TechnipFMC og OneSubsea for subsea vedlikehold.
Kontraktene har en samlet estimert verdi på over 8 milliarder kroner og varighet til 2023.
I tillegg, skriver Statoil i meldingen, omfatter avtalene opsjoner på totalt 20 år. Estimert total verdi vil være i størrelsesorden 40 milliarder kroner dersom alle opsjoner med antatt arbeidsomfang blir utøvd.
- Aker Solutions-topp: – Jeg frykter ingenting
– Økt forutsigbarhet
– Vi har inngått langsiktige avtaler som varer i 25 år med alle opsjoner inkludert. Det gir økt forutsigbarhet og stabile rammebetingelser både for leverandørene og oss, sier direktør for anskaffelser i Statoil, Pål Eitrheim i meldingen.
Det heter videre at forhandlingene har vært konstruktive og at det har blitt enighet om avtaler med forenklede krav.
– Vi har etablert et godt utgangspunkt for å kunne samarbeide sikkert og effektivt om våre subsea-brønner på norsk sokkel fremover, sier direktør for anskaffelser i Statoil, Pål Eitrheim.
Avtalene det nå er snakk om gjelder Statoil-opererte subsea-brønner på norsk sokkel med utstyr fra de Technip FMC, One Subsea og Aker Solutions.
- Vinner kontrakt til 4 milliarder: Aker Solutions skal designe Castberg-flyteren
Fra 1. mars 2018
Det inkluderer vedlikehold av utstyr tilhørende mer enn 500 brønner. Tallene inkluderer planlagte brønner på feltutbyggingene Johan Castberg og Snorre Expansion Project, ifølge Statoil.
– Produksjon fra subsea-brønner utgjør en betydelig andel av Statoils totale volumer fra norsk sokkel. De nye rammeavtalene er derfor viktige for å oppnå et bærekraftig kostnadsnivå og en langsiktig produksjon, ifølge direktør for driftsteknologi på norsk sokkel, Kjetil Hove.
– Avtalene gir oss et godt grunnlag for å fortsette det tette samarbeidet knyttet til ytterligere effektivisering, digitalisering og teknologiutvikling innen subsea-markedet, sier Hove videre.
Avtalene gjelder fra 1.mars 2018 med en fast varighet på fem år og inneholder fem fire-års-opsjoner.
- Subseakostnadene eksploderte: På åtte år steg kostnadene med 300 prosent. Nå kan de halveres