De prefabrikkerte hule betongsøylene er sentrifugert fra 600 til 900 omdreininger per minutt. Hastigheten varierer med diamteren, målet er å oppnå en kraft på 20G, det sikrer fullstendig porefri betong.
BILDESERIE: Slik lages sentrifugerte betongsøyler.
Ekstrem fasthet
Betongen fylles i formene som så blir satt i rotasjon. Betongen blir komprimert og fastheten øker.
– Normal betong har en fasthet under B50, mens vi når B115, hevder Christian Spies, produktsjef for søylene.
Det er sentrifugeringen alene som gjør søylene hule, her der det ingen plastrør eller andre hjelpemidler lagt inn.
– Normalt er hullet i kjernen en tredjedel av diamteren, men det kan endres. Vi tilbyr kundene både statisk analyse og designhjelp, sier Spies.
Søylene er først og fremst til bruk der der er behov for smale søyler, for eksempel i P-hus, eller der det er ønskelig ut fra designhensyn. Fabrikken tilbyr tilsatsmaterialer som gir farge, og søylene kan også poleres.
Se bilder av betongsøylene her.
Planlegging
Søylene kan lages i diametre fra 20 cm og opp til 120 cm, i steg på fem cm. Maksimal lengde er oppgitt til 28 meter.
På et bygg i Frankfurt er det brukt søyler på 27 meter som bærer en nyttelast på 4485 kN i tillegg til forspenning på 5352 kN, til sammen 9837 kN. Dette er sannsynligvis den høyest belastete søylen overhodet, skriver selskapet på sine nettsider. Diameteren på disse er 70 cm.
– Dette krever nøye planlegging, fastslår en tydelig fascinert Ole-Petter Haugen fra Skanska, som undrer på hva dette vil koste.
Pris som stålsøyler
– Grovt sett det samme som stålsøyler, men jo lenger søylene er jo mer konkurransekraftig blir prisen, svarer Spies. Han lover at transport av søyler opp til 16 meter skal gå helt greit.
Søylene kan fabrikkeres med all verdens løsninger for innfesting av dekker, rør, kabelføringer og alt hva en ingeniør kan ønske seg. Ingen slike søyler er ennå solgt til noen av de nordiske landene, men i Mellom-Europa har de slått an, ifølge Spies omsatte de sentrifugerte søyler for 105 millioner Euro i fjor.