Svindlere utga seg for å være fra Statens vegvesen – pågrepet i Romania

Tre menn er pågrepet i Romania under en Økokrim-ledet aksjon mot angivelige Finn.no-svindlere. To av dem er siktet for grovt bedrager og ID-tyveri i Norge.

Gjerningspersonene har sendt ut over 10.000 målrettede SMS-er som fremstår som de kommer fra Statens vegvesen.
Gjerningspersonene har sendt ut over 10.000 målrettede SMS-er som fremstår som de kommer fra Statens vegvesen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
11. okt. 2023 - 09:12

Minst 400 nordmenn er blitt lurt til å oppgi BankID til svindlere i Romania. Det samlede tapet er sannsynligvis på mange millioner kroner.

Gjerningspersonene i sakskomplekset har sendt ut over 10.000 målrettede SMS-er som fremstår som de kommer fra Statens vegvesen. Økokrim tror det er store mørketall i saken, som i saker der fornærmede ikke har anmeldt fordi banken har dekket tapet.

Det dreier seg om et stort antall bedragerier. Etterforskningen har pågått siden januar, opplyser Økokrim i en pressemelding. To personer er begjært utlevert til Norge. De er siktet for grovt bedrageri og ID-tyveri.

– Økokrim oppfordrer alle som har vært utsatt for bedragerier, der de har fulgt en lenke fra Statens vegvesen, om å anmelde til sitt lokale politi, sier statsadvokat Anne Glede Allum i Økokrim.

Avansert svindel

Gjerningspersonene har sendt SMS til personer som nylig har fått godkjent salgsmelding for kjøretøy i Statens vegvesens selvbetjeningsløsning.

Mottakeren får beskjed av svindlere om at salgsmeldingen ikke ble godkjent, og at de må følge lenke for å godkjenne på nytt. Lenken har ført ofrene til en nettside som fremstår som Vegvesenets side for registrering av salgsmelding, men som i realiteten er en phishing-side.

Formålet er å stjele BanklD-informasjon som kan gi tilgang til fornærmedes bankkonti. Gjerningspersonene har overført penger fra disse bankkontiene til bankkonti og kryptotjenester som de disponerer.

– Digitale bedragerier på tvers av landegrensene, er vanskelig og ressurskrevende å etterforske, men denne saken viser at det er mulig å finne gjerningspersonene, selv om de ikke oppholder seg i Norge, sier Allum.

Omfattende aksjon

Rundt 40 rumenske politifolk deltok i aksjonen tirsdag. Mannskaper fra Økokrim var på plass under aksjonen. Saken skal nå etterforskes videre i Norge.

Økokrim har også samarbeidet med private aktører, som blant annet BankID og Visma under etterforskningen av saken så langt.

– De private aktørene har bidratt til at politiet har kunnet identifisere personer som vi mener står bak de digitale bedrageriene i Norge. Det har vært et viktig bidrag inn i etterforskningen, og vi ønsker å takke dem for et godt samarbeid sier Allum.

Økokrim har også fått bistand fra rumenske DIICOT (Directorate for Investigating Organized Crime and Terrorism) og det nasjonale politiet (Romanian National Police – Combatting Organized Crime Directorate, Cybercrime Unit).   (©NTB)

Ni av ti elbilister ønsker seg skilting til ladestasjoner på samme måte som det er skiltet til bensinstasjoner, ifølge en undersøkelse fra Norsk elbilforening.
Les også

Ni av ti elbilister vil ha skilting til ladestasjoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.