MARITIM

Teknologi fra oljebransjen åpner for nytt oppdrettskonsept

Ved hjelp av kjent offshoreteknologi fra oljeindustrien og en helt ny idé ønsker gründerne i Farmocean-subsea å lage utstyr for havbruk til havs. Langt til havs.

Gründer Trond Lysklætt foran den nedsenkbare merden i Havbassenget.
Gründer Trond Lysklætt foran den nedsenkbare merden i Havbassenget. Foto: Henriette Louise Krogness/Sintef Ocean
Henriette Krogness, Gemini.no
1. feb. 2025 - 11:05

Seksjonen Fra forskning består av saker som er skrevet av ansatte i Sintef, NTNU, Universitetet i Oslo, Oslo Met, Universitetet i Agder, UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Sørøst-Norge og NMBU.

Gründerne er ikke i tvil om hvor de vil teste sin nyeste oppfinnelse: En «oppdrettsplattform» der nota er festet mellom stengene som holder den på plass.

Nå håper de på gode resultater i Sintef Oceans havbasseng, så drømmen om den nye merden kan settes ut i livet. 

135 x 135 meter

– For flere år siden testet vi et nytt merdesystem her, parallelt med tester på et helt likt anlegg i full skala uten fisk. Vi gjennomførte de samme testene og fikk nøyaktig de samme resultatene som her i havbassenget, sier Trond Lysklætt, partner i Famocean Subsea.

Men før noen kan sette opp en over 135 meter bred og 135 meter lang installasjon til havs, er det lurt å teste om alle beregninger og tegninger faktisk tåler de røffe værforholdene som råder i åpent hav.

Modellforsøk i røffe bølger

Det forskerne undersøker i testene, er kreftene som påvirker nota inn mot fagverkene, eller beina om du vil, i forskjellige sjøtilstander.

Den bunnfaste og nedsenkbare merden baserer seg på jack-up-teknologi fra oljeindustrien. I dårlig vær skal plattformdekket heves over bølgene – mens noten senkes for å beskytte fisken. Å finne ut hvordan nota oppfører seg i forskjellige bølgehøyder under varierende forhold, blir avgjørende.

– Oppsettet er en nedskalert modell som er 35 ganger mindre enn i fullskala, vanndypet er 130 meter, og nota er testet på forskjellige dybder med forskjellige bølgeretninger, sier Sintef-forsker Yngve Lilleeng Jenssen.

Artikkelen ble først publisert på Gemini.no

Havriggen til Salmar Aker Ocean er blant konstruksjonene som kan komme i åpent hav.
Les også

Forsker stusser over kunnskapshull: – At noe er mulig, betyr ikke at man bør gjøre det

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.