T2

Test: PETZL NAO HODELYKT

Den beste løpelykten

Det tar litt tid å bli glad i Nao, men når du lærer den å kjenne er du solgt.

TESTET: Vi har testet Petzl Nao.
TESTET: Vi har testet Petzl Nao. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
31. jan. 2015 - 10:07
Vis mer

Vårt førsteinntrykk av Petzl Nao var ærlig talt ikke det beste. Mens de andre hodelyktene alle festes med enkle elastiske stropper rundt og/eller over hodet, har Petzl et virvar av snorer som hekter seg fast her og der uten at vi finner ut av hvor de skal gå.

Mens de andre har små, nette lykthoder, er Nao sitt stort, kantete og ser litt ut som en fremtidsvisjon fra 80-tallet.

Men det gode med Nao er at oppturen etter det heller labre førsteinntrykket er så ekstremt høy.

Les også: Dette armbåndet inneholder 25 ulike verktøy

Batteriindikasjon

I pakken medfølger lykten med hodestropp, en topphodestropp man kan feste på ved behov, batteripakke, ladekabel og bruksanvisning. Nao lades via USB, og batteripakken har en innebygget USB-kontakt. Det tar fem timer å fullade batteriet når det er helt tomt.

På batteripakken er det tre lys – naturlig nok med bilde av et batteri – som hele tiden gjør at du kan se hvor mye strøm du har igjen. Lyser tre punkter grønt har du over 66 prosent igjen, og når det andre lyset har sluknet og det tredje begynner å blinke går lykten i reservemodus. Litt som batteristatus på telefonen din.

Petzl lover at lykten skal lyse opptil en og en halv time på full styrke før dette skjer. I fire minusgrader ser dette ut til å stemme godt med vår erfaring.

Les også: Tar 3D-skjermen til et nytt nivå

Lyssensor

Det mest spennende med denne lykten er teknologien Petzl har døpt reactive lighting. En lyssensor plassert rett ovenfor de to led-lampene gjør at lykten automatisk tilpasser lysstyrken og lyskjeglens spredningsvinkel etter behov.

Når du løper alene rett frem på en bekmørk skogsvei merker du ikke noe til teknologien. Men skulle du møte en annen løper med hodelykt, vil lyset ditt dimme ned så du ikke blender vedkommende. På samme måte vil det dimme ned dersom du stopper for å lese på et kart eller knytte skolissen. I slike situasjoner registrerer sensoren at for mye lys reflekteres tilbake mot lykten, og «forstår» at den kan redusere lyset den sender ut.

Er det veldig kaldt kan frostrøyken du puster ut påvirke sensoren slik at den dimmer når den ikke skal. Dette har vi bare opplevd to ganger denne milde vinteren: Når vi har stoppet på skiturer. I tempo har frostrøyken forsvunnet raskt nok, og ikke blitt «hengende» over ansikt og sensor slik den gjør når man står stille.

Skulle det bli et problem kan man alltids skru av reactive lighting og kun bruke konstant lys. Dette gjøres ved å vri bryteren fremover å holde inne i to sekunder.

Les også: 3 nyttige apper for deg som pusser opp

TRÅDER: Slik ser Nao ut – etter vi har fått opp flokene på snorene.
TRÅDER: Slik ser Nao ut – etter vi har fått opp flokene på snorene.

Egne profiler

Sensorens følsomhet kan også justeres i den gratis programvaren OS by Petzl. Det samme kan lysintensiteten og batterivarigheten – dersom du for eksempel trenger at lyset varer en viss tid og vil at lykten selv skal passe på å tilpasse lyset slik at den ikke brenner opp alt batteriet før din bestemte tid er over.

Her kan du også lagre ulike profiler i lykten, dersom du har faste aktiviteter du vil kunne velge blant på tur. For å bytte mellom profiler vrir du bryteren frem og holder inne i ti sekunder.

Det er også OS by Petzl du bruker for å oppdatere lyktens programvare.

Les også: Sjekk ut Microsofts gærne fremtids-prosjekt

BATTERIET: Møt Naos batteri, og fyrstikkesken.
BATTERIET: Møt Naos batteri, og fyrstikkesken.

Skreddersøm

I bruk har Nao et veldig jevnt og behagelig lys. Det lyser godt nok fremover både for løping og ski i mosjonisttempo, og det lyser bredt nok til at du unngår ubehagelige skygger.

Den sitter også så bra på hodet at vi nesten glemmer at vi har på oss hodelykt. Men det er jo selvfølgelig etter at vi har brukt litt tid på å få orden på stroppene og tilpasse dem så de sitter som skreddersøm rundt hodet.

For med Nao kan du ikke gjøre tilpasningen første gang og bare dra den over hodet resten av vinteren, slik du kan med de andre lyktene. Snorsystemet gjør at du må tilpasse lykten før hver eneste treningstur. Vi mener det er verdt det.

Les også:

Her er kameraet som gjør at du kan se fisken før den biter på

Denne mobilen har optisk zoom på innsiden

Samsung svarte konkurrente - viste frem kvante-TV  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.