Da vi først fikk Silvas Trail Speed Plus i hånden, ble vi overrasket fordi den var så liten og enkel. Lykten var liten, hodebåndet var helt enkelt og batteriet er så minimalt at vi nesten trodde det manglet. Faktisk er både lykt, batteri og bånd så minimalistisk at selve ledningen fra lykt til batteri nesten blir mest fremtredende.
Størrelsen til tross er ikke Trail Speed Plus lillebror, men en oppgradert versjon av hodelykten Trail Speed. Plus-versjonen har fått 500 lumen mot lillebrors 400, og lades via USB. Det er imidlertid den største broren i flokken Silva helst vil skryte av: Trail Speed Elite, på 660 lumen. Men den er for dyr til å få være med i denne testen: Vi har satt maksgrensen til en veiledende pris på 2000 kroner, og plusversjonen koster 1999.
Les også: Apples minste er fortsatt imponerende
USB-lading
I boksen medfølger lykten, hodebåndet, batteri, batterholder, en mikro-USB-kabel, forlengelseskabel og fester for hjelm og sykkelstyre i tillegg til hodebåndfestet.
Batteriet er beskyttet mot vær og vind i et gummihylster hvor en liten flipp åpnes for å koble til micro-USB-kabelen når lykten skal lades. Lykten har et 7,4 volts li-ionebatteri på 900 mAh, som det tar cirka fire timer å fullade koblet til PC-en. Batteriet har et lite lys som lyser rødt under lading, og grønt når det er fulladet.
Når det er gjort er det bare å komme seg ut på tur.
Les også: Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste
Betjening
Lykten betjenes via én stor, blå knapp. Det er enkelt selv med hansker på nå i de kaldeste månedene. Ett trykk skrur de to LED-lysene på i full styrke. Ett trykk til gir lav styrke fra begge diodene, og enda et trykk slukker den ene dioden og beholder kun nærlyset. Nok et trykk gir fullt lys igjen. For å skru lykten av holdes knappen inne i ett sekund.
Den har også en blinkefunksjon som startes ved å holde knappen inne når lykten er av. Lyset vil for øvrig også blinke hvert femte sekund når batteriet nesten er tomt.
Les også: Dette batteriet kan øke levetiden på verktøy med 20 prosent
Intelligent lys
En ting som er verdt å merke seg med Trail Speed Plus, er lysspredningsteknologien Silva har valgt å kalle Intelligent Light. Det betyr at de to led-lampene har hver sin dedikerte funksjon. Den ene besørger vidvinkel nærsyn, mens den andre er en «lyskaster» med lang rekkevidde. Kombinert skal dette gi et synsfelt som både er bredt og langt på én gang, og vi er faktisk overrasket over hvor godt dette fungerer. I bruk oppleves det som om lyset kommer fra én kraftig kilde med god lysspredning.
Men selv om lykten lyser opp det nødvendige for en løpetur, blir «lyskasteren» litt i svakeste laget når du kommer opp i fart på langrennsski. Under rask staking i nedoverbakke oppdaget vi den kommende, brå svingen for sent i åpnet høyfjellslandskap, og måtte bråbremse for ikke å tryne i nysnøen utenfor scootersporet.
Les også: Nå kan du låne bort Chromecast
Behagelig synsfelt
I flatt terreng og lavere fart er dette imidlertid ikke noe problem enten du har joggesko eller skisko på beina. Men Trail Speed Plus er ikke førstevalget dersom du generelt bedriver aktivitet med en snittfart over 20 km/t.
I normalt løpetempo lyser lykten jevnt og godt i det viktigste synsfeltet. Den er også lett og behagelig å ha på, og sitter godt ved normal løping. I ulendt terreng med hopping ned fra steiner og over veltede trestammer kan imidlertid lykten ha en tendens til å skli ned. Dette antar vi er fordi den kun har et enkelt hodebånd, og mangler tverrstroppen midt over hodet som de andre lyktene i testen har.
For å unngå dette hadde vi en tendens til å stramme hodebåndet vel mye ved løping i terreng. Løper du i skogen lenge kan dette bli ubehagelig.
Les også: Smart støvsuger med utskiftbart batteri
Blir varm
Men Trail Speed Plus er heller ikke laget for de lengste turene. Det er for så vidt ingen av lyktene i testen.
Silva lover at lykten skal lyse på full styrke i 1,5 timer. Testet i fire minusgrader ser dette ut til å være tilnærmet hva lykten faktisk leverer.
Men tvinges den til å lyse på full styrke lenge blir selve lykten også veldig varm. Så varm at vi til slutt måtte ta på oss hansker for å ta på den uten at det var ubehagelig. Her må det legges til at lykten har en sensormekanikk for å unngå overoppheting som gjør at diodenes effekt reduseres dersom lykten blir skadelig varm.
Les også:
Et godt, batteridrevet arbeidslys