T2

Test: LUPINE NEO X2 HODELYKT

Denne hodelykten er en hardhaus

Den lyser sterkest og lengst, men som lysfølge på løpeturen har Lupine Neo likevel noen klare minus.

TESTET: Vi har testet Lupine Neo X2
TESTET: Vi har testet Lupine Neo X2 Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
31. jan. 2015 - 10:07
Vis mer

Den ser tøffest ut, og gir et svært solid inntrykk, Lupines Neo X2. Lykten ble lansert under verdens største sykkelmesse Eurobike i slutten av august, og kom på det norske markedet i oktober.

Neo X2 er den mest kompakte lykten fra tyske Lupine, som i den andre enden av skalaen står bak verdens sterkeste hodelykt for sportsbruk. Den testet vi i sommer.

Les også: Nå får du Whatsapp på nettet

Batterisjekk

I boksen medfølger lykthode, batteri, lader, hodebånd, spredningsfilter og bruksanvisning. Hjelmfeste er tilleggsutstyr.

Samsung-batteriet som medfølger er beskyttet i et plasthus, og fullades på 1,45 timer i stikkontakten.

Når du skrur på lykten, blinker de røde LED-lampene. Antall ganger det blinker gir en indikasjon på batteriets voltstatus. De to øverste lampene blinker en gang per volt, og de to nederste blinker en gang per 1/10 volt.

Dermed har du alltid god kontroll på hvor mange volt du har å gå på før du løper avgårde.

Les også: Sjekk ut Microsofts gærne fremtids-prosjekt

En rekke alternativer

Fra fabrikkens side er lykten forhåndsinnstilt med tre ulike dimmenivåer – 35, 270 og 700 lumen – som du bytter mellom ved å trykke en gang på lyktens eneste knapp.

Ved å holde knappen inne til den blinker en gang i sekundet, kan du bytte mellom fem ulike dimmeprogrammer. Her kan du også velge å justere om lykten skal skru seg på med lavest eller høyest lysstyrke som standard, og starte SOS-programmet så lykten blinker i nødsituasjoner.

Til sammen er det 11 alternative innstillinger her, og alle har et nummer som står listet opp i bruksanvisningen. Vil du for eksempel endre standardinnstillingen slik at lykten får fire dimmenivåer istedenfor tre, holder du inne knappen til lyset har blinket én gang i sekundet tre ganger. For at lykten skal skru seg på med sterkeste lysstyrke først holder du inne til det har blinket sju ganger.

Les også: Windows 10 blir gratis for alle med Windows 7 eller 8

IKKE LIKEVEKT: Siden lykthodet er så lett foran, føles batteriet desto tyngre ut bak.
IKKE LIKEVEKT: Siden lykthodet er så lett foran, føles batteriet desto tyngre ut bak.

Avgrenset lys

Med fulladet lykt og innstillingene klare stikker vi ut på løpetur. Førsteinntrykket av Neo i bruk er at den gir en unaturlig avgrensning av lyset.

Lyset er veldig sterkt i sentrum. Rundt dette konsentrerte midtpunktet er det bare halvlyst, før det blir svart i kantene. Litt som et egg i en stekepanne.

Den ekstreme forskjellen på lyset man har fremover og mørket i sidesynet, gjør at vi flere ganger snur oss og kikker inn mellom grantrærne fordi vi får følelsen av at noe beveger seg i den brå overgangen fra lys til mørke.

Så konsentrert fremover er lyset på maks lysstyrke at det til og med er mørkt en drøy meter foran føttene våre, og vi opplever at vi må snu mye mer på hodet med denne lykten enn de andre.

Les også: Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen

BATTERIET: Lyktens Samsung-batteri i selskap med en fyrstikkeske.
BATTERIET: Lyktens Samsung-batteri i selskap med en fyrstikkeske.

Ikke for løping

Det er nok også denne sirkelformede lyskjeglen som gjør at vi føler at lyset hopper mer og ikke er like jevnt stabilt som på de andre lyktene. Det til tross for et svært behagelig og lett justerbart hodebånd.

På lengre løpeturer føler vi også at batteriet blir litt tungt. Hodebåndet synker noe bakover i ulendt terreng, og vi tar oss i å dra lykten fremover igjen flere ganger.

I skisporet er ikke dette et stort problem. Da trykkes ikke lykten nedover på samme måte, og den konsentrerte lyskjeglen er ikke like plagsom når du likevel skal følge et spor.

Likevel blir det fort tydelig hvorfor Lupine selv kun har produktbilder med lykten i et hjelmfeste istedenfor i et hodebånd: I høy fart på sykkel må du se langt. Der leverer den. Da har ikke skumle skygger på smale skogsstier noe å si.

Neo er også den lykten som lyser lengst hva tid angår. Den lover 2:15 timer på full styrke, men i vår test i fire minusgrader tar det to timer og 35 minutter før den slukner – som siste testlykt.

Les også:

Derfor frykter ikke Nikon smarttelefoner lenger

Skal du velge Wimp eller Spotify?

Nå må du ha ny TV - igjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.