ENERGI

Ti år siden Deepwater Horizon-katastrofen. Dyreliv i området er fortsatt truet

Ti år etter at oljeriggen Deepwater Horizon gikk i lufta og 4,9 millioner fat olje rant ut i Mexicogolfen, er dyrelivet i området fortsatt truet.

Oljeutslippet fra Deepwater Horizin i Mexicogulfen regnes som det største i USAs historie, og de miljømessige skadene var store.
Oljeutslippet fra Deepwater Horizin i Mexicogulfen regnes som det største i USAs historie, og de miljømessige skadene var store. Foto: AP
19. apr. 2020 - 09:58

USAs verste oljekatastrofe skjedde 20. april 2010 og kostet elleve arbeidere livet.

To dager etter eksplosjonen sank boreriggen, og olje begynte å strømme ut av borehullet. Først 87 dager senere lyktes oljeselskapet BP med å tette brønnen.

Oljeutslippet regnes som det største i USAs historie, og de miljømessige skadene var store. Fortsatt er bestanden av delfiner, skilpadder og andre dyr i området truet, viser en ny rapport.

– Det er ikke overraskede, tatt i betraktning katastrofens enorme omfang, sier David Muth, som leder Gulf of Mexico Restoration-programmet til National Wildlife Federation (NWF).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i det kraftige snøværet på Østlandet tirsdag. Fredag legger regjeringen fram sin totalberedskapsmelding.
Les også

Norges nye beredskap: – Look to Hønefoss

Koster fortsatt milliarder

Milliarder av dollar er brukt på opprydding og for å gjenopprette økosystemet i Mexicogolfen etter oljekatastrofen, og ytterligere 126 milliarder kroner skal etter planen brukes fram mot 2032.

– Dette er en anledning vi ikke kan tillate oss å sløse bort, sier Muth, som understreker at prosjektene skaper mange arbeidsplasser.

En stor del av pengene vil ifølge NWF gå til å gjenopprette økosystemet ved elvemunninger, der ferskvann renner ut i Mexicogolfens saltvann.

Gjenoppretting av våtmarksområder og østersrev, gjenskaping av vannveier og beskyttelse av viktige habitater mot utbygging er alle viktige prosjekter som vil hjelpe mange arter som led skade som følge av oljeutslippet, understreker NWF.

I tillegg til å hjelpe dyre- og plantelivet, vil mange av prosjektene også bidra til økt beskyttelse for kystsamfunn som i dag trues av ekstremvær, springflo og flom, påpekes det videre.

Delfiner hardt rammet

Blant artene som ble hardest rammet av oljekatastrofen, var delfiner.

– De kjemper fortsatt, og mange som lever i områder med oljerester, er syke. Rundt 55 prosent av dem har lungesykdommer, 43 prosent viser unormalt stress, 25 prosent er undervektige og 19 prosent er anemiske, går det fram av NWFs rapport.

Kemp Ridley-havskilpaddene, verdens minste havskilpadder, var truet av utryddelse på 1960-tallet. Så ble de rammet hardt av oljeutslippet. Rundt 20 prosent av de voksne hunnene i området døde, og bestanden er fortsatt truet, ifølge NWF.

Rundt 12 prosent av bestanden av brune pelikaner døde også som følge av oljekatastrofen, og det samme gjorde rundt 32 prosent av lattermåkene. Anslagsvis 1 million kystfugler døde som følge av oljesølet.

Fiskebestanden ble også katastrofalt rammet etter Deepwater Horizon-ulykken og har aldri tatt seg skikkelig opp igjen.

Don Kramer (til høyre), en ingeniør fra National Transportation Safety Board, forklarte seg onsdag om Titan-ulykken.
Les også

Ingeniør: Tegn til feil på skroget på ubåten Titan

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.