BYGG

Tror på økt innovasjon i byggenæringen

BNLs næringspolitiske direktør Audun Lågøyr.
BNLs næringspolitiske direktør Audun Lågøyr. Bilde: BNL
Mona StrandeMona StrandeJournalist
9. juni 2008 - 11:23

If Skadeforsikring har laget en rapport om fremtidens forsikringsmarked. I den forbindelse har de fått fagfolk fra Norge, Sverige og Danmark til å spå fremtidens byggemarked.

BNLs næringspolitiske direktør, Audun Lågøyr, har delte meninger om spådommene.

Les hva ekspertene mener:

Livsløpsboliger

- Jeg er enig i at vi vil bygge mer energieffektivt, og at mange hus vil være selvforsynt med energi. Samtidig tror jeg nye materialer er tatt i bruk etter et løft i innovasjonen i byggenæringen fra 2010 og utover. Det fører til at vi bygger med et livsløpsperspektiv for øyet, og dermed reduserer forvaltnings-, drifts- og vedlikeholdskostnadene, sier Lågøyr.

Han er også enig med ekspertene i at vi vil få flere prefabrikerte løsninger og universelt utformede hus, og tror på at eksisterende bygningsmasse vil utbedres i så stor grad at også disse blir universielt utformet og får mye lavere energibruk.

Landlivet frister fortsatt

Audun Lågøyr tror vi vil få tilsvarende fortetning i storbyer i Norge som det vi allerede i dag ser i større byer ellers i Europa. Som en konsekvens av dette blir vi nødt til å bygge mer i høyden.

Men han tror ikke, slik ekspertene gjør, at denne urbaniseringen vil gjøre bygdene helt folketomme:

- Jeg er ikke så sikker på at ekspertene har rett i at drømmen om et landliv med hus og hage står for fall. Snarere tror jeg at vi vil se en utvikling der folk ønsker seg det beste fra begge verdener: Leilighet i byen og hus eller hytte på landet, sier han.

Miljødeklarerte byggevarer

I 2035 håper Lågøyr vi vil se byer med mindre bilbruk, et godt utbygd kollektivnett - og hvor det legges vekt på det fysiske utemiljøet ved utforming av bydelene.

Klimaendringene vil også bidra til at byggenæringen må tenke annerledes, noe som gjør at det blir slutt på bygging i områder som er utsatt for sterk vind, skred, ras og erosjon. I byene tror Lågøyr takhager vil bli brukt i mye større grad - ikke bare for å skape et godt utemiljø, men også som vannfordrøyningssystemer for å redusere overvannsproblematikken som vil komme i byene på grunn av økt nedbør.

- Jeg synes ekspertenes perspektiv om at vi vil bygge mer i tre og mindre i betong på grunn av CO2-utslippene ved betongproduksjon er litt snevert. Jeg tror derimot at alle som bygger vil være opptatt at byggevarene er miljødeklarert, sier Lågøyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.